Zapiekanka warzywna na cieście drożdżowym

Zapiekanka warzywna na cieście drożdżowym

Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka, którą piekłam już kilka razy. Chociaż bazą jest ciasto drożdżowe, nazwanie jej pizzą byłoby sporym nadużyciem, bo na cieście podobieństwa do włoskiego przysmaku się kończą ;) Zapiekanka jest bogata w warzywa, jajka oraz masę serową i jest idealna na bezmięsny obiad :)

Zdjęcie - Zapiekanka warzywna na cieście drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZAPIEKANKA WARZYWNA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
ciasto:
350g mąki,
35g drożdży,
½ szklanki mleka,
ok. 1/3 szklanki wody,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli

farsz:
1 opakowanie mrożonych warzyw „bukiet królewski” (brokuły + kalafior + marchewka”),
4-5 jajek ugotowanych na twardo,
4-5 łyżek ketchupu

sos:
150ml śmietanki 18% do sosów,
200g startego żółtego sera (np. goudy),
sól i pieprz,
pieprz cayenne,
suszone oregano

Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, połączyć go z mąką, wodą, oliwą i szczyptą soli. Dokładnie wyrobić ciasto, aż nie będzie kleiło się do miski i wyłożyć nim formę 25 x 30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, a następnie posmarować je ketchupem.
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
Warzywa ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ułożyć równomiernie na cieście razem z ćwiartkami jajek.
Śmietankę i żółty ser wymieszać w rondlu, doprawić do smaku i podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Warzywa zalać sosem i wstawić formę do piekarnika.
Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż wierzch potrawy się zarumieni.


(źródło: książeczka „Potrawy jarskie” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi modyfikacjami)


Zdjęcie - Zapiekanka warzywna na cieście drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów