Pikantne spaghetti z papryką

Pikantne spaghetti z papryką


Zdjęcie - Pikantne spaghetti z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Gdy brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas w zamrażarce, takiej już pokrojonej w cienkie paseczki. Kto nie ma może użyć chilli w proszku. Jej ilość zależy od wytrzymałości tych, którzy będą to danie konsumować. Niech każdy doprawi wg uznania.”
Zdjęcie - Pikantne spaghetti z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pikantne spaghetti z papryką (przepis własny)
Składniki dla 2 osób:
200g makaronu spaghetti
70g surowego wędzonego boczku
1 czerwona papryka
1/2 żółtej papryki
1 mała cebula
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki krojonych pomidorów ze słoiczka
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oliwy
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
kilka gałązek świeżej bazylii

Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie obierz cebulę i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki, przy czym chilli w znacznie drobniejsze niż pozostałe papryki.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć cebulę i boczek. Smaż 3-4 minuty i dodaj paprykę. Smaż następne 4 minuty. Włóż pomidory, chilli i zmiażdżony czosnek. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj i smaż na małym ogniu 10-15 minut.
Odcedź makaron, wymieszaj z sosem i posyp startym parmezanem. Udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Kategorie przepisów