Klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowo-orzechowym
Czerwoną soczewicę kupiłam z zamiarem zrobienia z niej indyjskiego dhalu. Mając jednak problem ze zdobyciem kilku innych składników, wymyśliłam inną potrawę, wciąż oscylującą wokół indyjskich klimatów... z lekkimi wpływami afrykańskimi ;)
Improwizowane, pieczone wegetariańskie klopsiki z sosem pomidorowo-fistaszkowym bardzo mi smakowały. Część zjadłam później na zimno, z sałatką i też były niezłe :)
KLOPSIKI Z SOCZEWICY Z SOSEM POMIDOROWO-ORZECHOWYM
(na 2-3 porcje)
2/3 szklanki czerwonej soczewicy,
1 jajko,
1 łyżka mielonego siemienia (opcjonalnie),
3-4 łyżki bułki tartej,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 kopiasta łyżka masła orzechowego,
½ szklanki bulionu warzywnego,
1 płaska łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka przyprawy garam masala,
1 łyżeczka przyprawy curry,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju,
natka pietruszki
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Soczewicę ugotować w wodzie, aż będzie zupełnie miękka (ok. 25 minut). Odcedzić na sitku, przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Dodać jajko, połowę podsmażonej cebuli, mielone siemię i tyle bułki tartej, aby powstała dość gęsta masa. Dodać przyprawę garam masala, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę posiekanej natki pietruszki. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
W tym czasie na patelnię z resztą cebuli wylać pomidory w puszce i bulion warzywny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, curry pieprz cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotować, mieszając, ok. 10 minut.
Upieczone klopsiki dodać do sosu i jeszcze chwilę gotować, aż sos się odpowiednio zagęści.
Przed podaniem posypać po wierzchu natką pietruszki.
Podawać z ryżem.