W kuchni znalazłam liście młodego szpinaku oraz rukoli, a także natkę pietruszki. Składniki połączyłam ze sobą, dodałam orzechy, czosnek i oliwę. Powstało z tego zielone, aromatyczne pesto, którym posmarowałam wyrośnięte chlebowe ciasto.
Calzone, to nic innego jak pizza w trochę innym, ciekawym wydaniu. Drożdżowy, duży pieróg, pełen smakowitego farszu. Tradycyjna, włoska potrawa, sprawdzona i prosta do zrobienia. Nie może się nie udać.
Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który podbił serca (i kubki smakowe) ludzi na całym świecie :) Jego intensywny, kwaśno-słodki smak sprawia, że trudno pozostać wobec niego obojętnym. Według mnie – jest absolutnie boski w smaku.
Ekspresowy deser czekoladowy to coś co każdy czekoladoholik powinien choć raz w życiu zjeść. Po prostu czekoladowa rozkosz. (...) Zdaniem mojej całej rodzinki to rewelacja. Mnie, nie ukrywam, też bardzo smakował.
Klasyczny przepis na Panna Cotta z truskawkami. Mmmm... Naprawdę jest pysznaa! :-) W większości miejscach gdzie jadłam Panna Cottę, była bardzo sztywna niczym galaretka. Ten przepis jest jak dla mnie idealny bo deser jest aksamitny, miękki i rozpływający się w ustach.
Jako, że ostatnio przechodzę ponownie fascynację lemon curdem, postawiłem na wariację w temacie starej dobrej rolady makowej z polewą cytrynową. Może i banał ale smaczny.
Postanowiłam zrobić makowe naleśniki z lemon curdem. Wyglądały nie tylko ciekawie, ale okazały się również przepyszne :) Swój żółty kolor zawdzięczają dodatkowi budyniu waniliowego.
Smażenie tostów francuskich nie jest trudne. Można je zrobić na słodko lub wytrawnie, z dowolnymi dodatkami. Moje smakowały wanilią, świeżością owoców uzupełnioną kremowym smakiem serka. Poezja... C. stwierdził, że słodkie śniadania to bardzo dobry pomysł, i możemy jadać takie częściej.
Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Zdecydowanie interesujący smak. Połączenie słodkiego z solą może sprawić, że nasze kubki smakowe oszaleją. Jeżeli jednak nie jesteś zwolennikiem takiego połączania to zdecyduj się na użycie tylko połowy zalecanej w przepisie ilości soli. Jednak namawiałabym, aby całkowicie z niej nie zrezygnować, ponieważ jest to obłędne połączanie.
Te krakersy mają co najmniej dwie wielkie zalety: po pierwsze są pyszne, po drugie- ich zrobienie (razem z wypiekiem) zajmuje góra kwadrans! Są świetną przekąską imprezową, można je podać (tak jak ja dziś) do świeżej salsy pomidorowej, z miękkim serem pleśniowym.