Cebularz lubelski

Cebularz lubelski

Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Jego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrajana w kostkę cebula, sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze od innych rodzajów pieczywa. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca.
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • 3-5 łyżek oleju
  • 1 jajko ( ja nie dodałam)
  • 1 jajko ( lub samo żółtko do posmarowania cebularzy)

Składniki na farsz:

  • 2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo)
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki maku
  • gruboziarnista sól
  • świeży mielony czarny pieprz


Zacznijmy od ciasta. Drożdże rozkruszyłam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wsypałam dwie łyżki mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do miski wsypałam mąkę,cukier,sól. Wlałam wyrośnięty rozczyn i olej. Wyrabiałam ciasto przez około 10 minut. Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przykryłam je ściereczką i ostawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na godzinę. Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy ciasto rosło, zabrałam się za przygotowywanie farszu.
Pokroiłam cebulę w niezbyt drobną kostkę.
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na patelni rozpuściłam masło z olejem. Podsmażyłam cebulę. Przyprawiłam ją solą i pieprzem. Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pod koniec smażenia dodałam mak.
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto podzieliłam na równe części. Każdą z nich rozwałkowałam na około 15-20 cm placki o grubości około 1,5 cm.
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Następnie posmarowałam ciasto roztrzepanym jajkiem. Wystarczy, że posmarowane zostaną same brzegi.
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nałożyłam farsz na placki. Palcami nagniotłam w paru miejscach ciasto, aby za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia.
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wstawiłam cebularze do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 15 minut do uzyskania złotego koloru.


Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polecam również inny przysmak podobny do naszego cebularza. Pochodzi z Włoch i jak na Włocha przystało ma w sobie trochę więcej egzotyki ;-) Focaccia jest pyszna i jeśli zasmakował Wam nasz rodzimy specjał, to wypróbujcie chlebek z Włoch.
Napiszcie który lepszy!
Smacznego!
Zdjęcie - CEBULARZ LUBELSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów