Trzy po trzy. Naleśniki z makiem i lemon curd
“Trzy po trzy” to pomysł Maggie na wspólne gotowanie z wykorzystaniem trzech konkretnych składników. Co fajnego można wymyślić z cytryny, maku i jajek? Jak się dobrze zastanowić, to sporo różnych rzeczy ;)
Ja miałam kilka pomysłów, ale ostatecznie postanowiłam zrobić makowe naleśniki z lemon curdem. Wyglądały nie tylko ciekawie, ale okazały się również przepyszne :) Swój żółty kolor zawdzięczają dodatkowi budyniu waniliowego. Z podanej ilości składników wyszło mi 8 niedużych (średnica ok. 15 cm) naleśników.
Inne przepisy z wykorzystaniem maku, cytryny i jajek znajdziecie u Wiery, Siankoo, Maggie, Gin, Patisona i Wojciecha ;)
NALEŚNIKI Z MAKIEM Z LEMON CURD
1 budyń waniliowy bez cukru,
½ szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
2 łyżeczki cukru pudru,
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżka maku,
1-2 łyżki oleju,
masło do smażenia,
+ dodatkowo ½ porcji lemon curdu
Proszek budyniowy, mąkę, mleko, cukier puder, jajka, sól, mak i olej wymieszać na gładkie, lejące się ciasto. Odstawić na ½ godziny, aby „odpoczęło”, a następnie usmażyć naleśniki. Ja zwykle smaruję patelnię masłem tylko na samym początku, później smażę już na suchej patelni – dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki nie przywierają (choć oczywiście kluczem do udanych naleśników i tak jest dobra patelnia).
Gotowe naleśniki smarować lemon curd i składać na pół albo w kopertę.
(inspiracja: blog Smacznie z Joanną)