Simity – tureckie bajgle

Simity – tureckie bajgle
  • Składniki :
  • ( ok. 8-10 simitów )
  • - mąka pszenna - 500 g
  • - drożdże świeże - 25 g
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - cukier - 1 łyżeczka
  • - ciepła woda - 250 ml
  • - zimna woda - 125 ml
  • - melasa z winogron - 3 łyżki *
  • - podprażony sezam - 0,5 szklanki
  • * melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem.

Tak , jak u mnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów. Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez ulicznych handlarzy zwanych simitczi. Chrupiące z zewnątrz … delikatne w środku … a samo ich wykonanie zajmuje bardzo mało czasu! Zaraz po upieczeniu – obłędne …. ale i na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie! Zdjęcie - Simity – tureckie bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sposób przyrządzenia: Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy. W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy ( lub miodu ) i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie. Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 25-30 minut. Zdjęcie - Simity – tureckie bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Kategorie przepisów