Simity – tureckie bajgle
- Składniki :
- ( ok. 8-10 simitów )
- - mąka pszenna - 500 g
- - drożdże świeże - 25 g
- - sól - 1 łyżeczka
- - cukier - 1 łyżeczka
- - ciepła woda - 250 ml
- - zimna woda - 125 ml
- - melasa z winogron - 3 łyżki *
- - podprażony sezam - 0,5 szklanki
- * melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem.
Tak , jak u mnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów. Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez ulicznych handlarzy zwanych simitczi. Chrupiące z zewnątrz … delikatne w środku … a samo ich wykonanie zajmuje bardzo mało czasu! Zaraz po upieczeniu – obłędne …. ale i na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie! Sposób przyrządzenia: Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy. W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy ( lub miodu ) i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie. Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 25-30 minut. Smacznego!