Ciasteczka z nutellą
Przepyszne, kruche ciasteczka przekładane ulubionym kremem czekoladowo orzechowym – nutellą. Ciasteczka, które polubią dzieci, dla dorosłych wspaniałe do kawy lub herbaty. Doskonałe na potrzeby domowe, dla gości. Proste, które można szybko przygotować w domu. Zapraszam !
Składniki na ok. 24 szt.:
- 125 g miękkiego masła
- 115 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g budyniu waniliowego w proszku
- 50 g cukru pudru
Wykonanie:
- Masło utrzeć na puszystą masę i dodać pozostałe składniki.
- Wyrobić ręcznie do połączenia wszystkich składników.
- Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić 40 minut w lodówce.
- Rozwałkować na 0,5 cm i wycinać krążki o średnicy 5 cm lub odrywać ciasto i formować małe kulki, które następnie spłaszczyć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 15 minut, do zarumienienia.
- Zimne przekładać 1 łyżeczką nutelli i sklejać drugim ciasteczkiem.
- Posypać cukrem pudrem.
Uwaga !
Ciasteczka są bardzo kruche i należy delikatnie wyjąć z blachy.
Smacznego !
autor: Samantha