Ekspresowy deser czekoladowy
Ekspresowy deser czekoladowy to coś co każdy czekoladoholik powinien choć raz w życiu zjeść. Po prostu czekoladowa rozkosz. Przepis na to niezwykle proste w przygotowaniu danie znalazłam w ostatnim numerze Zwierciadła. Zdaniem mojej całej rodzinki to rewelacja. Mnie, nie ukrywam, też bardzo smakował. Jedyne ale jakie mam, to to że nie potrafiłam wyjąć go w całości z ramekina. W magazynie oglądałam przepiękne zdjęcia przełożonych na talerzyk babeczek z wypływającą ze środka czekoladą a u mnie... trzeba była wyjadać łyżeczką. Ale w smaku... niebo w gębie.
Składniki na 6 porcji:
Czekoladę połam wrzuć do średniej wielkości miseczki, dodaj masło i rozpuść. Użyłam do tego celu mikrofalówki. Podgrzewałam masę kilka razy po kilkadziesiąt sekund w przerwach mieszając aż czekolada i masło zupełnie się rozpuściły. Alternatywnie można miskę z czekoladą i masłem umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą (tak aby miska nie dotykała wody) i mieszać aż powstanie gładka masa. Odstaw czekoladową masę na bok do przestudzenia.
Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj cukier i za pomocą ręcznego miksera ubij na kogel mogel. Dodaj przestudzoną czekoladę i dobrze wymieszaj. Na koniec wmieszaj mąkę oraz sól. można podawać z lodami
Płynną, gęstą, czekoladową masę przelej do przygotowanych wcześniej ramekinów.
Wstaw do piekarnika na ... tutaj autorzy przepisu podają 10 minut, ale mnie po tym czasie spiekła się tylko góra masy a reszta była zupełnie surowa, proponuję więc 20 minut. Po tym czasie wierzch masy oraz spód ładnie się spiekły a środek pozostał wspaniale płynny. Niestety z niewiadomych dla mnie przyczyn nie byłam w stanie wyjąć tego wypieku z ramekinów i zaprezentować w formie babeczki. Może problemem była czekolada której użyłam, autorzy podali gorzką a ja użyłam półsłodkiej hmmm....
Podawać zaraz po upieczeniu, można dodać bitą śmietanę lub lody waniliowe.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 6 porcji:
- 300g gorzkiej czekolady ( użyłam półsłodkiej)
- 100g masła
- 130g cukru
- 4 jajka
- 60g mąki
- szczypta soli
Czekoladę połam wrzuć do średniej wielkości miseczki, dodaj masło i rozpuść. Użyłam do tego celu mikrofalówki. Podgrzewałam masę kilka razy po kilkadziesiąt sekund w przerwach mieszając aż czekolada i masło zupełnie się rozpuściły. Alternatywnie można miskę z czekoladą i masłem umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą (tak aby miska nie dotykała wody) i mieszać aż powstanie gładka masa. Odstaw czekoladową masę na bok do przestudzenia.
Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj cukier i za pomocą ręcznego miksera ubij na kogel mogel. Dodaj przestudzoną czekoladę i dobrze wymieszaj. Na koniec wmieszaj mąkę oraz sól. można podawać z lodami
Płynną, gęstą, czekoladową masę przelej do przygotowanych wcześniej ramekinów.
Wstaw do piekarnika na ... tutaj autorzy przepisu podają 10 minut, ale mnie po tym czasie spiekła się tylko góra masy a reszta była zupełnie surowa, proponuję więc 20 minut. Po tym czasie wierzch masy oraz spód ładnie się spiekły a środek pozostał wspaniale płynny. Niestety z niewiadomych dla mnie przyczyn nie byłam w stanie wyjąć tego wypieku z ramekinów i zaprezentować w formie babeczki. Może problemem była czekolada której użyłam, autorzy podali gorzką a ja użyłam półsłodkiej hmmm....
Podawać zaraz po upieczeniu, można dodać bitą śmietanę lub lody waniliowe.
Smacznego :) Wydrukuj przepis