Lemon curd

Lemon curd

Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który podbił serca (i kubki smakowe) ludzi na całym świecie :) Jego intensywny, kwaśno-słodki smak sprawia, że trudno pozostać wobec niego obojętnym.
Według mnie – jest absolutnie boski w smaku. Świetnie nadaje się jako dodatek do ciast (szczególnie serników), ciasteczek, babeczek, naleśników i deserów.

Przepis podpatrzyłam na blogu Domi :)

Zdjęcie - Lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
LEMON CURD
1 duża cytryna,
75g cukru pudru,
2 średnie jajka,
50g masła

Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę wymieszać z cukrem.
Jajka dokładnie roztrzepać razem z sokiem z cytryny.
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem - tak, aby nie dotykała wody. Wlać masę jajeczną i dodać masło. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń – trwa to ok. 10-20 minut.
Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać masę w lodówce do ok. 1 tygodnia (wg niektórych źródeł max. 2 tygodnie).


Zdjęcie - Lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów