Makowe roladki z polewą cytrynową

Makowe roladki z polewą cytrynową
Zdjęcie - Makowe roladki z polewą cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny efekt zabawy kulinarnej, tym razem zainspirowanej przez Maggie która zaproponowała przygotowanie dania, którego składnikiem będą jajka, cytryna i mak. Jako, że ostatnio przechodzę ponownie fascynację lemon curdem, postawiłem na wariację w temacie starej dobrej rolady makowej z polewą cytrynową. Może i banał ale smaczny.


Ciasto
  • 300g maki pszennej
  • 7g drożdzy instant
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 40g miękkiego masła
  • 150ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
Farsz i polewa
  • 500g masy makowej
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 25g masła
  • 100g cukru
  • 3 łyżki masła

Składniki na ciasto łączymy razem i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.


Piec nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy masę makową równomiernie na cąłej powierzchni. Możemy użyć gotowej masy lub przygotować ją samodzielnie z większą porcją rodzynek i orzechów. Rolujemy ciasno i ostrym nożem tniemy na porcje o szerokości 2cm. Pokrojone ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca smarujemy pędzelkiem roztopionym masłem (około 3 łyżek). Pieczemy około 20 minut do zrumienienia.


Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Masło ucieramy z jajkiem i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, startą skórkę z cytryny i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i po chwili dekorujemy ciasto.



W zabawie udział wzieli: Patison w kuchni, Mirabelka, Wiera, Siankoo, Maggie oraz Gin

Kategorie przepisów