Panna Cotta

Panna Cotta
Zdjęcie - Panna Cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Klasyczny przepis na Panna Cotta z truskawkami. Mmmm... Naprawdę jest pysznaa! :-) W większości miejscach gdzie jadłam Panna Cottę, była bardzo sztywna niczym galaretka. Ten przepis jest jak dla mnie idealny bo deser jest aksamitny, miękki i rozpływający się w ustach. Polecam przygotowywać Panna Cottę w naczyniu, z którego będziemy bezpośrednio jeść np. w pucharku, szklance, kieliszku lub misce. Deser jest delikatny, więc trudno wychodzi z foremki, nawet z silikonowej. Polecam podawać z owocami i owocowymi musami. Zachęcam do zrobienia tego włoskiego deseru, bo jest pyszny i prosty :-)

Składniki na ok. 10 małych foremek:
  • 850ml śmietany 36% (płynnej)
  • 150ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatynt
  • 2 laski wanili

Wykonanie:
Do 1/2 szklanki gorącej wody wsypać żelatynę. Poczekać, aż napęcznieje, a następnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Kremówkę i mleka wlać do rondelka. Laski wanili przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać wszsytkie nasionka, a nestępnie włożyć do garnka wraz z pustymi laskami. Wszystko podgrzewać na śrdenim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zacznie się gotować. Wyjąć laski wanili, a płynną masę dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i wszystko wymieszać, aż się rozpuści. Masę przelać do miski. Do większej miski wlać zimną wodę do ok. 1/3 wysokości i włożyć ok. szklankę lodu. Miskę z płynną Panna Cottą włożyć do miski z wodą i chłodzić. W czasie chłodzenia mieszać dokładnie od czasu do czasu, ponieważ nasionka wanili będą osiadać na dnie. Chłodzić, aż masa będzie miała "żelowatą" konsystencję. Wymieszać jeszcze raz i upewnić się czy nasionka nie osiadły na dnie i poprzelewać masę do naczynek/foremek. Wsadzić naczynka do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
  • truskawki lub inne ulubione owoce
Wykonanie:
Część truskawek zostawić do dekoracji deseru, a resztę zmiksować na mus. Jeśli chcemy mieć gładki mus możemy przecedzicprzez sitko. Jeśli robiliśmy Panna Cottę w foremkach i chcemy ją wyjąć to należy zanurzyć foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie lub jeśli to nie zadziała to nożem oddzielić deser od ścianek foremki. Musem udekorować talerz lub Panna Cottę. Na wierzch deseru ułożyć truskawkę.

Zdjęcie - Panna Cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna Cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Źródło przepisu - "Nigellisima" - N. Lawson




Kategorie przepisów