Gruszki w karmelu z migdałami
Czyż może być cos lepszego niż soczysta gruszka w złocistym karmelu ? Deser wyjątkowo prosty i niezwykle smaczny. Zatopione w sosie karmelowym gruszki w ciescie francuskim z prażonymi migdałami. Idealny deser, któremu trudno się oprzeć !
Składniki na 8 tartaletek:
- 4 dojrzałe gruszki
- 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego lub kruchego
- 100 g ciemnego brązowego cukru Muscovado
- 45 g masła
- 1/4 szklanki smietany
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Wykonanie:
- Gruszki obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
- Ciasto rozmrozić i wyciąć 8 krążków o średnicy ok. 12 cm po czym wyłożyć natłuszczone małe formy do tart.
- Ciasto nakłuć widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi w papierze do pieczenia i podpiec w temp. 200 st. C, przez 15 minut. Wyłożyć połówkami gruszek posypać łyżeczką cukru i ponownie piec przez 20 minut, w temp. 180 st. C..
- Cukier z masłem rozpuścić w naczyniu na srednim ogniu i gotować przez 3 minuty, odstawić z palnika i dodać smietanę, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, po czym odstawić do zgęstnienia.
- Ciepłym sosem polać gruszki i obłożyć prażonymi migdałami.
- Odstawić do schłodzenia.
Smacznego !
autor: Samantha