Calzone z prawdziwkami i indykiem

Zdjęcie - Calzone z prawdziwkami i indykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Calzone, to nic innego jak pizza w trochę innym, ciekawym wydaniu.
Drożdżowy, duży pieróg, pełen smakowitego farszu.

Tradycyjna, włoska potrawa, sprawdzona i prosta do zrobienia.
Nie może się nie udać.

Tak jak i w przypadku pizzy, z nadzieniem do calzone, śmiało można eksperymentować i nadziać go ulubionymi dodatkami.
Tak naprawdę każdy pierożek może być inny;)

Moja wersja, calzone z prawdziwkami i indykiem, smakowała wybornie.
Polecam!

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 0.5 kostki drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • roztrzepane żółtko(do posmarowania pieroga)

farsz

  • 3 duże prawdziwki (u mnie mrożone)
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 0.5 pora
  • 125g sera mozzarella
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju/masła
  • sól, pieprz do smaku
  • oregano (do posypania calzone)

Pora pokroić w cienkie pół krążki, prawdziwki w drobną kostkę.
Podsmażyć na maśle.
Dodać mięso z indyka.
Przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy.
Dusić na małym ogniu.
Składniki na ciasto zagnieść.
Pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1-1.5 godziny)
Ciasto podzielić na ok. 5 części.
Uformować kulę.
Każdą kulę rozwałkować (nie bardzo cienko).
Na połowę koła nałożyć farsz, posypać tartą mozzarellą.
Uformować pieroga, zlepić jego brzegi.
Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać oregano.
Piec w 200-220C ok. 25 minut, do mocnego zrumienienia się.
Podawać ciepłe.

Zdjęcie - Calzone z prawdziwkami i indykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Calzone z prawdziwkami i indykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Calzone z prawdziwkami i indykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Calzone z prawdziwkami i indykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Calzone z prawdziwkami i indykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Calzone z prawdziwkami i indykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem
1

Dietetyczna zapiekanka z cukin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami
1

Chrupiące udka kurczaka z piec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami
2

Pulpety w sosie pieczarkowym z…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!