Domowe krakersy z oliwą i parmezanem
Te krakersy mają co najmniej dwie wielkie zalety: po pierwsze są pyszne, po drugie- ich zrobienie (razem z wypiekiem) zajmuje góra kwadrans!
Są świetną przekąską imprezową, można je podać (tak jak ja dziś) do świeżej salsy pomidorowej, z miękkim serem pleśniowym.
Smak tych serowych ciasteczek świetnie dopełnią świeże zioła, smakowa sól lub ulubione przyprawy.
Domowe krakersy z oliwą i parmezanem Składniki- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łżeczka
- sól - 3/4 łyżeczki
- woda - 1/2 szklanki
- parmezan - 1/2 szklanki
- oliwa - 4 łyżki + 2 łyżki na wierzch
- na wierzch - pieprz, dodatkowy parmezan, sól morska z czosnkiem/cebulą (opcjonalnie)
- salsa
- pomidory - 2 szt
- szalotka - 1 szt
- pietruszka - (lub bazylia, oregano) 1 łyżka
- oliwa - 3 łyżki
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- sól , pieprz - do smaku
Z mąki uformuj kopczyk, dodaj proszek i sól. Na środku zrób wgłębienie, wlej oliwę i stopniowo wodę. Wszystkie składniki zagnieć na elastyczne ciasto. Możesz to równie dobrze zrobić za pomocą miksera wyposażonego w haki.
Ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj tak cienko jak tylko Ci się uda. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące ciasteczka otrzymasz. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj oliwą, posyp dodatkami: solą morską, ziołami, świeżo mielonym pieprzem.
Piecz w temp. 230 oC, 8-10 minut. Gotowe ciasto ostudź, podziel na kawałki (pokrój lub połam), przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Salsa: Pomidory drobno pokrój, szalotkę posiekaj, wymieszaj z natką, oliwą i octem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw przed podaniem na 30 minut żeby składniki się przegryzły.