Domowe krakersy z oliwą i parmezanem

Domowe krakersy z oliwą i parmezanem

Te krakersy mają co najmniej dwie wielkie zalety: po pierwsze są pyszne, po drugie- ich zrobienie (razem z wypiekiem) zajmuje góra kwadrans!

Zdjęcie - Domowe krakersy z oliwą i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są świetną przekąską imprezową, można je podać (tak jak ja dziś) do świeżej salsy pomidorowej, z miękkim serem pleśniowym.

Zdjęcie - Domowe krakersy z oliwą i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smak tych serowych ciasteczek świetnie dopełnią świeże zioła, smakowa sól lub ulubione przyprawy.

Zdjęcie - Domowe krakersy z oliwą i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe krakersy z oliwą i parmezanem

Agata, 22 kwietnia 2013

Zdjęcie - Domowe krakersy z oliwą i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Z mąki uformuj kopczyk, dodaj proszek i sól. Na środku zrób wgłębienie, wlej oliwę i stopniowo wodę. Wszystkie składniki zagnieć na elastyczne ciasto. Możesz to równie dobrze zrobić za pomocą miksera wyposażonego w haki.

Ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj tak cienko jak tylko Ci się uda. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące ciasteczka otrzymasz. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj oliwą, posyp dodatkami: solą morską, ziołami, świeżo mielonym pieprzem.

Piecz w temp. 230 oC, 8-10 minut. Gotowe ciasto ostudź, podziel na kawałki (pokrój lub połam), przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Salsa: Pomidory drobno pokrój, szalotkę posiekaj, wymieszaj z natką, oliwą i octem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw przed podaniem na 30 minut żeby składniki się przegryzły.

Kategorie przepisów