Zielony wiosenny chlebek

Zielony wiosenny chlebek

Zdjęcie - Zielony wiosenny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W myśl powiedzenia „Nie przyszła góra do Mahometa, przyszedł Mahomet do góry”, postanowiłam przywołać wiosnę w swojej kuchni. A jak wiadomo wiosna lubi kolor zielony, dlatego przemyciłam go w swoim chlebie.

W kuchni znalazłam liście młodego szpinaku oraz rukoli, a także natkę pietruszki. Składniki połączyłam ze sobą, dodałam orzechy, czosnek i oliwę. Powstało z tego zielone, aromatyczne pesto, którym posmarowałam wyrośnięte chlebowe ciasto. A jak je zawinęłam, aby uzyskać zakręcony chlebek, zobaczycie już w przepisie i na zdjęciach poniżej :)

Zdjęcie - Zielony wiosenny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony wiosenny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony wiosenny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony wiosenny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony wiosenny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielony wiosenny chlebek Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 50 g masła
  • 250 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • Zielone pesto:
  • 2 garście świeżych, zielonych ziół (u mnie rukola, natka pietruszki i liście młodego szpinaku)
  • garść orzechów (u mnie włoskie)
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku rozpuszczamy masło. W czajniku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
  2. Do mąki dodajemy drożdże, cukier i sól. Powoli wlewamy na przemian rozpuszczone masło z wodą i wyrabiamy ciasto 8 minut. Gotową, elastyczną kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu.
  3. W tym czasie zioła wrzucamy do wysokiego naczynia. Mieszamy z orzechami, poszatkowanym czosnkiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładką pastę. Przyprawiamy pesto pieprzem i solą.
  4. Po godzinie wyrastania ciasta. Przekładamy je na stolnicę. Cienko wałkujemy na prostokąt, który smarujemy przygotowanym pesto, zostawiając „ramkę: z boków ciasta.
  5. Zawijamy ciasto z brzegu od dołu, od góry, z prawej i z lewej strony (patrz zdjęcie). Ciasto zwijamy jak roladę. Ostrym nożem kroimy je (na środku) wzdłuż na pół (patrz zdjęcie), nie dochodząc nożem do końca ciasta.
  6. Z powstałych dwóch wałeczków, zaplatamy zakręcony chlebek (przypominający trochę warkocz). Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczone i wyłożonej pergaminem formy keksówki.
  7. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  8. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie 20-25 minut w 190 stopniach.
  9. Po upieczeniu, przekładamy chlebek na kuchenną kratkę i studzimy przed krojeniem.

3.1.09

Kategorie przepisów