Zielony wiosenny chlebek
W myśl powiedzenia „Nie przyszła góra do Mahometa, przyszedł Mahomet do góry”, postanowiłam przywołać wiosnę w swojej kuchni. A jak wiadomo wiosna lubi kolor zielony, dlatego przemyciłam go w swoim chlebie.
W kuchni znalazłam liście młodego szpinaku oraz rukoli, a także natkę pietruszki. Składniki połączyłam ze sobą, dodałam orzechy, czosnek i oliwę. Powstało z tego zielone, aromatyczne pesto, którym posmarowałam wyrośnięte chlebowe ciasto. A jak je zawinęłam, aby uzyskać zakręcony chlebek, zobaczycie już w przepisie i na zdjęciach poniżej
Zielony wiosenny chlebek Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki pszennej typ 650
- 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 50 g masła
- 250 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Zielone pesto:
- 2 garście świeżych, zielonych ziół (u mnie rukola, natka pietruszki i liście młodego szpinaku)
- garść orzechów (u mnie włoskie)
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku rozpuszczamy masło. W czajniku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
- Do mąki dodajemy drożdże, cukier i sól. Powoli wlewamy na przemian rozpuszczone masło z wodą i wyrabiamy ciasto 8 minut. Gotową, elastyczną kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu.
- W tym czasie zioła wrzucamy do wysokiego naczynia. Mieszamy z orzechami, poszatkowanym czosnkiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładką pastę. Przyprawiamy pesto pieprzem i solą.
- Po godzinie wyrastania ciasta. Przekładamy je na stolnicę. Cienko wałkujemy na prostokąt, który smarujemy przygotowanym pesto, zostawiając „ramkę: z boków ciasta.
- Zawijamy ciasto z brzegu od dołu, od góry, z prawej i z lewej strony (patrz zdjęcie). Ciasto zwijamy jak roladę. Ostrym nożem kroimy je (na środku) wzdłuż na pół (patrz zdjęcie), nie dochodząc nożem do końca ciasta.
- Z powstałych dwóch wałeczków, zaplatamy zakręcony chlebek (przypominający trochę warkocz). Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczone i wyłożonej pergaminem formy keksówki.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
- Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie 20-25 minut w 190 stopniach.
- Po upieczeniu, przekładamy chlebek na kuchenną kratkę i studzimy przed krojeniem.