Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą

Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą

 

Zdjęcie - Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdecydowanie interesujący smak. Połączenie słodkiego z solą może sprawić, że nasze kubki smakowe oszaleją. Jeżeli jednak nie jesteś zwolennikiem takiego połączania to zdecyduj się na użycie tylko połowy zalecanej w przepisie ilości soli. Jednak namawiałabym, aby całkowicie z niej nie zrezygnować, ponieważ jest to obłędne połączanie. Pamiętaj jednak, że jeśli twój deser będzie długo leżał, sól bardziej przeniknie cały deser.

Składniki:

  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej, dodatkowo odrobina do posypki
  • 85 g ciemnej czekolady
  • 85 g mlecznej czekolady
  • 1-2grissinin
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 100 ml kremówki
  • 50 ml mleka

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Wymieszaj masę krówkową z solą i rozłóż masę pomiędzy dwa małe naczynka.

2. Rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej.

3. Podziel na pól grissining i zanurz każdy koniec w czekoladzie. Pozwól, aby czekolada lekko spłynęła i pokryj czekoladowy koniec cukrem. Odłóż na papier do pieczenia.

4. Dodaj kremówkę i mleko do reszty czekolady. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie przelej na wierzch krówkowej masy.

5. Schładzaj deser przyziemniej przez 2godziny, ale można nawet całą dobę.

6. Przed podaniem posyp gruboziarnistą solą i na wierz ułóż grissinin.

7. Smacznego! Zdjęcie - Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 20min

Kategorie przepisów