Słodko-słone, czyli deser z krówką, czekoladą i solą
Zdecydowanie interesujący smak. Połączenie słodkiego z solą może sprawić, że nasze kubki smakowe oszaleją. Jeżeli jednak nie jesteś zwolennikiem takiego połączania to zdecyduj się na użycie tylko połowy zalecanej w przepisie ilości soli. Jednak namawiałabym, aby całkowicie z niej nie zrezygnować, ponieważ jest to obłędne połączanie. Pamiętaj jednak, że jeśli twój deser będzie długo leżał, sól bardziej przeniknie cały deser.
Składniki:
- 4 łyżki masy krówkowej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej, dodatkowo odrobina do posypki
- 85 g ciemnej czekolady
- 85 g mlecznej czekolady
- 1-2grissinin
- 2 łyżki cukru demerara
- 100 ml kremówki
- 50 ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj masę krówkową z solą i rozłóż masę pomiędzy dwa małe naczynka.
2. Rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej.
3. Podziel na pól grissining i zanurz każdy koniec w czekoladzie. Pozwól, aby czekolada lekko spłynęła i pokryj czekoladowy koniec cukrem. Odłóż na papier do pieczenia.
4. Dodaj kremówkę i mleko do reszty czekolady. Dokładnie wymieszaj. Delikatnie przelej na wierzch krówkowej masy.
5. Schładzaj deser przyziemniej przez 2godziny, ale można nawet całą dobę.
6. Przed podaniem posyp gruboziarnistą solą i na wierz ułóż grissinin.
Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 20min