Którą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;)
Dziś chciałam Was zaprosić na cudowny krem z buraka, będący przepisem laureatów tegorocznego konkursu Zgotuj Sobie Sukces. Muszę przyznać, że połączenie smaków jest po prostu cudowne!
Taka słodka zupa to dla mnie ciekawa nowość i z pewnością jest to fajna propozycja np. na zimowe śniadanie. Ale jakoś mimo wszystko do wigilijnej wieczerzy mi nie pasuje...Zostanę jednak przy barszczu :)
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na menu sylwestrowe, proponuję Wam pyszną i niezbyt czasochłonną czosnkową zupę-krem idealną na początek sylwestrowej domówki - kolejny efekt i dowód na to, że gotuje się najprzyjemniej nocą :)
Gotowałam go już kilkakrotnie, i jestem w tej zupie absolutnie zakochana! Uwaga! Całe mieszkanie p a c h n i e ! I pachnie jeszcze kilka dni, jak rosołek już dawno zjedzony... :)Polecam z całego serca!
Dzisiejszą zupę przygotowałam na bulionie z pieczonych gęsich kości. Nie dodałam też jak to zazwyczaj robię do niej makaronu ale pęczak, by zwiększyć ilość kaszy w naszej diecie.
Moja nowa wersja cebulowej jest czerwona, ponieważ bazuje na karmelizowanej czerwonej cebuli oraz wytrawnym czerwonym winie. Zamiast tłustej, serowej grzanki, proponuję podać ją z parmezanowymi chipsami. Świetnie chrupią i są przyjemnym kontrastem smakowym dla słodkawej zupy.
Ja proponuję Wam dziś grecką odmianę naszej poczciwej fasolówki. Oprócz fasoli, znajdziecie tu również pomidory, seler naciowy, dobrej jakości oliwę. Wykorzystałam również cukinię i czarne oliwki, które świetnie podkręcają smak całości.
Cebulkę, por i czosnek drobno pokroić. Poddusić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, chili, seler i marchewkę. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w cienkie paski buraki. Gotować aż buraki będą miękkie. Dodać sok z cytryny, pieprz i odrobinę soli...
Dzisiaj polecam zupę pomidorową. To niby nic specjalnego, ale moja wersja dzięki dodatkowi wanilii zyskuje nowy wymiar. Słodycz pomidorów została podkreślona, ale nie dominuje. Smak uzupełniają zioła, szczególnie bazylia, czyli składnik trochę bardziej oczywisty, ale równie pyszny. Wanilia z zupie pomidorowej może wydawać się absurdem, ale nie ma co się bać takiego połączenia, bo efekt jest naprawdę wyśmienity.
Pyszna, szybka i łatwa zupa krem z brokułów z dodatkiem masła orzechowego, podana z uprażonymi na suchej patelni posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Bardzo sycąca i na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam!
Jest to moje największe odkrycie kulinarne, potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem i to bardzo, bardzo pozytywnie. Nigdy do tej pory nie jadłam zupy z czerwonej kapusty, ba nawet nigdy nie słyszałam o takiej zupie. Gdy przeczytałam w "Kulinarium"Tessy Capponi-Borawskiej, że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem, postanowiłam spróbować.
Jarmuż,czyli bogactwo witamin. Mam nadzieję, że jarmuż gości w Waszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw.