Zupa brokułowa z masłem orzechowym
Dziś przedstawiam kolejną propozycję dla osób nielubiących się przemęczać w kuchni :-) Pyszna, szybka i łatwa zupa krem z brokułów z dodatkiem masła orzechowego, podana z uprażonymi na suchej patelni posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Bardzo sycąca i na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa brokułowa z masłem orzechowym
(2-3 porcje)
Składniki:
- ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oleju
- 1 średni brokuł, pokrojony na małe kawałki
- 300 ml bulionu drobiowego
- 200 ml mleka 3,2 %
- 2-3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
- sól i pieprz
- uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, posiekane
Przygotowanie:
- W średnim garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut do zeszklenia.
- Dodaj do garnka brokuły, bulion i mleko, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10-15 minut lub do miękkości.
- Zmiksuj zupę na gładki krem i wmieszaj do rozpuszczenia masło orzechowe.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, rozlej do miseczek, posyp prażonymi orzechami i podawaj.
Smacznego!
English version
Broccoli and peanut butter soup
(2-3 servings)
Ingredients:
- ½ onion, diced
- 1 clove of garlic, minced
- 1 tablespoon oil
- 1 head of broccoli, chopped into small pieces
- 300 ml chicken stock
- 200 ml whole milk
- 2-3 tablespoons crunchy peanut butter
- salt and pepper
- toasted peanuts, chopped
Preparation:
- Heat the oil in a medium pot, add onion and garlic and cook for a couple of minutes until translucent.
- Add the broccoli to pot, along with stock and milk. Bring it to the boil, then simmer gently for 10-15 minutes or until broccoli is cooked and soft.
- Blitz the soup to a smooth consistency using a blender, add peanut butter and stir to melt it in.
- Season with salt and pepper to taste and serve with warm sprinkled with toasted peanuts.
Enjoy!