Zupa grzybowa z pęczakiem na gęsinie
„Jesienią gdy w lasach pełno grzybów przygotowuję sobie z nich ”bazę” do zupy grzybowej. Wybieram zazwyczaj borowiki i maślaki bo mają jasne kapelusze. Po oczyszczeniu i opłukaniu z piasku (zwłaszcza borowików) kroję je w paseczki i obsmażam na maśle. Przekładam do małych plastikowych pojemników, zalewam wodą lub bulionem warzywnym i zamrażam. Warstwa lodu, która powstanie na wierzchu uchroni je przed wysychaniem. Najczęściej wykorzystuję do tego prostokątne pojemniki po serkach, takie które mają przykrywki. Taka porcja wystarcza mi na jeden raz. Wolę zdecydowanie taka zupę niż z suszonych grzybów, nie tylko dlatego, że jej przygotowanie jest znacznie szybsze (nie trzeba pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów), ale z uwagi na inny smak i kolor. Susz jednak jest w niej obecny, tyle że pod postacią mieszanki warzywnej. Jak się wcześniej przygotuje sobie takie półprodukty to ugotowanie zupy nie zajmie nam dużo czasu. Dzisiejszą zupę przygotowałam na bulionie z pieczonych gęsich kości. Nie dodałam też jak to zazwyczaj robię do niej makaronu ale pęczak, by zwiększyć ilość kaszy w naszej diecie. ”
Zupa grzybowa z pęczakiem na gęsinie (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
2l bulionu gęsiego
200g mrożonych grzybów (borowiki, maślaki)
2 łyżki suszonej włoszczyzny
3 łyżki pęczaku
sól pieprz
Wlać do garnka bulion, dodać suszoną włoszczyznę i mrożone grzyby (bez wcześniejszego rozmrażania). Gotować na wolnym ogniu pół godziny. Wsypać pęczak i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)
Aronia