Zupa z jarmużu
Jarmuż,czyli bogactwo witamin. Mam nadzieję, że jarmuż gości w Waszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw.
Składniki:
Na bulion:
Wykonanie:
Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin.
W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać, pokroić w nieduże kawałki, cebulę obrać z łupin, przekroić na pół. Na blasze ułożyć pokrojone warzywa, skropić olejem rzepakowym i delikatnie posolić.
Piec w 170 stopniach C do miękkości.
Z ugotowanego bulionu wyjąć marchewkę i przyprawy, resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut.
Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu.
Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.
Smacznego !
Składniki:
Na bulion:
- 1 udko z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- zielona część z 1 pora
- nieduży kawałek selera
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- około 1,5 l wody
- bulion drobiowo-warzywny ( z powyższych składników )
- 450 g selera
- 200 g pietruszki
- 1 nieduża cebula
- 3 garści liści jarmużu
- 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki kminku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- sól
Wykonanie:
Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin.
W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać, pokroić w nieduże kawałki, cebulę obrać z łupin, przekroić na pół. Na blasze ułożyć pokrojone warzywa, skropić olejem rzepakowym i delikatnie posolić.
Piec w 170 stopniach C do miękkości.
Z ugotowanego bulionu wyjąć marchewkę i przyprawy, resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut.
Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu.
Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.
Smacznego !