Zupa ziemniaczana z mlekiem kokosowym
500 g ziemniaków
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
50 g pieczarek
2 łyżki oleju
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
0,5 cebuli
sól, pieprz
0,5 łyżeczki kurkumy
szczypta chili
100 ml mleka kokosowego
500 ml wody
Marchew i seler obrać, opłukać , pokroić na cienkie plasterki.
Pieczarki opłukać , pokroić także w plasterki.
1 łyżkę oleju rozgrzać w rondelku, przesmażyć na nim przez 5 min. pieczarki. Grzyby wyjąć z garnka.
Na pozostałym oleju przesmażyć przez ok. 7 min. marchew i seler.
Dodać grzyby, sól i pieprz.
Imbir i cebulę obrać , pokroić bardzo drobno.
Ziemniaki obrać , opłukać , pokroić w kostkę.
Pozostałą łyżkę oleju rozgrzać na patelni i przez 5 min. Smażyć na nim imbir, cebulę i ziemniaki.
Następnie dodać kurkumę, mleko kokosowe i 500 ml wody.
Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Połowę ziemniaków wyjąć z zupy.
Resztę zmiksować dokładnie.
Do przetartej zupy dodać ziemniaki, pieczarki, seler i marchew. Zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.