Smaczny, grecki dip z pieczonego bakłażana. Robię niewielką porcję, taką na raz i dlatego jeden średni bakłażan jest dla mnie wystarczający. Najwygodniej upiec bakłażan przy okazji pieczenia jakiegoś innego dania.
Bakłażan i pomidory - dwa składniki i pełna harmonia smaków. Te dwa składniki składają się na wspaniały, aromatyczny sos. Idealny do kasz, ryżu, makaronu i z kawałkiem bułki też będzie pyszny. U mnie akurat z ulubiona kaszą gryczaną.
Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku. Najlepszy oczywiście ten samodzielnie przygotowany w domu. Sklepowe mają często w składzie dodatek marchewki - jako tani wypełniacz, a smak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny ajwar przygotowują Serbowie bez jego dodatku.
Łapcie wyjątkowo udany eksperyment! Jajo zapiekane w bakłażanie. Fajna opcja na urozmaicenie jajecznego śniadania czy lunchu. Ważne, żeby dobrze upiec bakłażana (musi być naprawdę miękki) i żeby żółtko pozostało płynne.
Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary, fileciki anchoi, fenkuł, orzeszki pinii, migdały i seler naciowy.
Bakłażany z czosnkiem czyli po irańsku Mirza ghasemi. Bardzo popularne danie w kuchni perskiej, która wciąga mnie coraz bardziej. Chociaż danie tak egzotyczne, jest jak najbardziej do wykonania w domu, gdyż wszystkie składniki są łatwo dostępne.