Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażanów z tymiankiem aromatyczna i pyszna do tego ulubiony chlebek i nic mi więcej nie potrzeba. No chyba że przyjdzie pora obiadu to nie wiem czy zdołam się temu oprzeć . Wystarczy ugotować makaron dodać pastę trochę parmezanu lub płatków drożdżowych i obiad na szybko gotowy. Polecam
- 2 upieczone idealnie bakłażany
- 4-5 suszonych pomidorów z oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki (posiekanej drobno)
- sól, pieprz do smaku
Bakłażany lekko przestudzić i obrać ze skóry - powinna sama odchodzić. Następnie pokroić wzdłuż w paski a potem kroić nożem wszerz w ten sposób wyjdzie nam kosteczka. Bakłażana przełożyć na sito i posolić dodać sok z cytryny i wymieszać - zostawić aby ociekł z nadmiaru soku. W międzyczasie pokroić w kostkę suszone pomidory i przełożyć do miseczki wraz z odsączonym bakłażanem. Obrać czosnek przecisnąć przez praskę wrzucić do miski dodać zioła i doprawić do smaku. Podawać z ulubionym chlebkiem, grzankami lub nawet wymieszane z makaronem z dodatkiem parmezanu lub dla wegan z płatkami drożdżowymi.
Smacznego