Bakłażan z pomidorami i soczewicą
Danie jarskie na cztery pory roku - lato!
Zapraszamy na letnią odsłonę naszej MMMAK-owej bezmięsnej akcji. Tym razem postawiłam na pomidory i bakłażana.
Będąc na targu nie umiałam się zdecydować, które warzywo wybiorę na bohatera.
Stragany uginały się, sprzedawcy przekrzykiwali się reklamując swoje produkty...
W głowie miałam mętlik.
I przyszła mi myśl, czego mi najbardziej będzie brakowało gdy lato przeminie - oczywiście, że pomidorów;-)
Pomidory uwielbiam łączyć z bakłażanem. Wg mnie to duet doskonały:-) Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje . A jakie bezmięsne dania znajdziecie u dziewczyn (Małgosi, Magdy, Ali i Kamili)? Zapraszam!
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej,
- 1 cebula,
- 0,5 kg świeżych pomidorów,
- kilka strączków kardamonu,
- kumin ,
- kurkuma,
- sól, pieprz,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
+ 1 szklanka ryżu basmati .
Przygotowanie:
Zacznijmy od ugotowania soczewicy. Po przepłukaniu Zagotować 1 szklankę wody (może być ociupiną więcej). Posolić lekko i dolać łyżkę oliwy. Gotować na małym ogniu 5 minut (od zagotowania całości) i następnie odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Bakłażana przekroić na pół, pokroić w plastry, posolić i odstawić na minimum 30 minut. Następnie opłukać, wysuszyć. Podsmażyć na rumiano na oliwie.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dosypać rozgniecione ziarnka kardamonu, kumin i kurkumę. Dodać pokrojone pomidory bez skóry. Dusić do odparowania płynu. Dodać soczewicę, bakłażana. Wymieszać, doprawić i chwilę razem pogotować. Podawać do ugotowanego ryżu. Ryż wcześniej należy namoczyć przez 30 minut, następnie wysuszyć i ugotować przez 10 minut w wodzie w proporcji 1-5 - 2 szkl. wody na szklankę ryżu.Ryżu podczas gotowania nie należy mieszać. dzięki temu będzie sypki.