Już jakiś czas temu przydybałam tą bakłażanową sałatkę na blogu Bei i kilka razy robiłam zmodyfikowaną wersję, zazwyczaj jako dodatek do mięsa. Ta tutaj, smakuje mi najbardziej. Aromatyczna, lekko pikantna. Pyszna!
Timballo di anelletti alla palermitana. Danie typowe dla regionu południowych Włoch, a wywodzi się z Palermo. Podawane jest najczęściej na rodzinnych uroczystościach, wspólnych obiadach, jako pierwsze danie ,ale jest tak sycące , że dla mnie w zupełności może być daniem samodzielnym.
Szybka, smaczna przekąska z bakłażana ..........to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania tego niezwykłego warzywa Bakłażan zwany gruszką miłosną uznawany jest za afrodyzjak i mocno ceniony za swoje niezwykłe właściwości odżywcze i walory smakowe.
Prezentowane dziś danie jest dla tych którzy narzekają na mdły smak oberżyny - pikantne dodatki sprawią, że poznacie bakłażana w zupełnie nowej odsłonie. Bakłażan jest nazywany gruszką miłosną, przez wielu uważany za afrodyzjak, więc może jednak się skusicie?
. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej.