Bakłażan duszony z pomidorami
Bakłażan i pomidory - dwa składniki i pełna harmonia smaków. Te dwa składniki składają się na wspaniały, aromatyczny sos. Idealny do kasz, ryżu, makaronu i z kawałkiem bułki też będzie pyszny. U mnie akurat z ulubiona kaszą gryczaną.
Bakłażan to nie tylko walory smakowe. Zjadając bakłażana dostarczysz organizmowi sporo potasu, wapnia i magnezu. To takze dobre źródło błonnika, w 100 g ma go dwukrotnie więcej niż jabłko, czy brzoskwinia. Jest niskokaloryczny - 100 g to zaledwie 28 kcal.
Przedstawiam danie szybkie, uniwersalne i tanie.
Składniki:
1 duży bakłażan
4-6 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej
sól, pieprz
1/2 łyżeczka cukru
słodka papryka w proszku
zielona kolendra lub pietruszka
kasza gryczana
Wykonanie:
- gdy używasz świeżych pomidorów: pomidory górą naciąć na krzyż, umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po kilku minatach wrzątek zamienić na zimną wodę, następnie obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki
- w rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić obraną, pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem. Dodać rozdrobnione pomidory i dusić do odparowania nadmiaru wody. Pomidory z puszki wystarczy tylko podgrzać
- z bakłażana odciąć piętki i pokroić warzywo w 2 cm plastry, następnie w grubą kostkę. Umieścić bakłażana na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posolić go. Bakłażan pod wpływem soli zwilgotnieje i ładnie się przyrumieni
- w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną lub inny ulubiony dodatek
- do pomidorów dołożyć obsmażonego bakłażana, dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut
- podawać z koledrą, zieloną pietruszką lub inną zieleniną
Uwaga: do dania użyłam jasnofioletowej odmiany bakłażana, która nie ma goryczki. Jeśli dysponujesz tradycyjną odmianą, pokrój bakłażana w plastry, posól, a następnie odstaw, by zwilgotniał i zbierz wilgoć papierowym ręcznikiem