Bakłażan, ciecierzyca, mięta

Bakłażan, ciecierzyca, mięta

Bardzo fajne danie, które łączy w sobie tyle różnych smaków i świetnie to wszystko razem smakuje. :-) 
Zdjęcie - Bakłażan, ciecierzyca, mięta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 małe bakłażany (ok.750g)
oliwa
250g ugotowanej ciecierzycy
kilka łyżek wywaru po ugotowanej ciecierzycy
kilka ząbków czosnku
eko cytryna
kumin
sumak
cząber
sól
pieprz
duża garść natki
dwie garście mięty
400g jogurtu greckiego

Bakłażany kroję na plastry. Układam na blasze do pieczenia, obficie skrapiam oliwą, solę, posypuję świeżo utłuczonym pieprzem i piekę w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Ciecierzycę miksuję z kilkoma łyżkami oliwy, kilkoma łyżkami wywaru po ugotowanej ciecierzycy, startą skórką cytryny, pokrojonym miąższem cytryny bez albedo, ząbkami czosnku, solą, pieprzem, kuminem, cząbrem i sumakiem. 
Jogurt miksuję z dodatkiem dwóch łyżek wody, z miętą, natką. Doprawiam go solą i pieprzem. 
Gorące plastry bakłażanów rozkładam na talerzach. Dodaję pastę z ciecierzycy. Danie polewam jogurtem. 




Kategorie przepisów