Bakłażany z granatem

W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi.  
Zdjęcie - Bakłażany z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażany
ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz
Sos:

150g gęstego jogurtu kilka łyżek maślanki  

1-2 ząbki czosnku drobno posiekane

sól i pieprz za'atar dodatkowo:gałązki tymianku pestki granatu
Na blasze kładziemy pergamin, na nim bakłażany miąższem do góry. Smarujemy je bardzo obficie oliwą, posypujemy za'atarem, solą, pieprzem. Pieczemy w wysokiej temperaturze, ok. 230 stopni,  aż się zrumienią, ok. 30 minut.
W czasie gdy bakłażany się pieką, z podanych składników robimy sos i chłodzimy go w lodówce.
Upieczone gorące bakłażany polewamy zimnym sosem, posypujemy świeżym tymiankiem i pestkami granatu.



Przepisy z tych kategorii

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Camembert z czosnkiem i rozmarynem
1

Camembert z czosnkiem i rozmar…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Serowe paluchy z ciasta francuskiego
2

Serowe paluchy z ciasta francu…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Precle serca
1

Precle serca

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowe grissini
1

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka Szopska
1

Sałatka Szopska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy