Bakłażany z granatem
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi.
Bakłażany
ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz
Sos:
150g gęstego jogurtu kilka łyżek maślanki
1-2 ząbki czosnku drobno posiekane
sól i pieprz za'atar dodatkowo:gałązki tymianku pestki granatu
Na blasze kładziemy pergamin, na nim bakłażany miąższem do góry. Smarujemy je bardzo obficie oliwą, posypujemy za'atarem, solą, pieprzem. Pieczemy w wysokiej temperaturze, ok. 230 stopni, aż się zrumienią, ok. 30 minut.
W czasie gdy bakłażany się pieką, z podanych składników robimy sos i chłodzimy go w lodówce.
Upieczone gorące bakłażany polewamy zimnym sosem, posypujemy świeżym tymiankiem i pestkami granatu.