Bakłażany z granatem

W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi.  
Zdjęcie - Bakłażany z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażany
ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz
Sos:

150g gęstego jogurtu kilka łyżek maślanki  

1-2 ząbki czosnku drobno posiekane

sól i pieprz za'atar dodatkowo:gałązki tymianku pestki granatu
Na blasze kładziemy pergamin, na nim bakłażany miąższem do góry. Smarujemy je bardzo obficie oliwą, posypujemy za'atarem, solą, pieprzem. Pieczemy w wysokiej temperaturze, ok. 230 stopni,  aż się zrumienią, ok. 30 minut.
W czasie gdy bakłażany się pieką, z podanych składników robimy sos i chłodzimy go w lodówce.
Upieczone gorące bakłażany polewamy zimnym sosem, posypujemy świeżym tymiankiem i pestkami granatu.



Przepisy z tych kategorii

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem
1

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami
1

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust