Zapiekanka, którą robi się dosłownie w 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. Jej przygotowanie jest banalnie proste i jestem pewna, że nawet najbardziej niedoświadczone osoby sobie z nią poradzą.
Chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na kofty z bardzo aromatycznym sosem. Kofty to smażone warzywne kuleczki z dodatkiem mąki z ciecierzycy - bardzo specyficznej w smaku.
Trochę późno piszę tego posta bo tą "jarzynkę" robiłam już jakiś czas temu na kolację, mam nadzieję że macie jeszcze groszek cukrowy (ja tak) lub możecie go kupić bo warto zrobić sobie taką ciepłą kolację :-)
Młody bób możemy jadać w postaci surowej oraz gotowanej. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B dlatego warto go wkomponować w nasze letnie menu. Dzisiejsza moja propozycja to jarzynka-dodatek do mięs lub samodzielne danie np. na lunch.
Patatas bravas oznacza dosłownie „dzikie ziemniaki” i jest to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich przekąsek, jakie serwowane są chyba w każdym barze tapas. Smażone ziemniaki podawane z pomidorowym, aromatycznym sosem to w pewnym sensie hiszpańska wersja frytek z ketchupem. Są pyszne :)
Fenkuł czyli koper włoski jest bardzo zdrowym warzywem (...) Zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych! A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Dlatego każdy kto ma ogródek powinien na niego trochę miejsca znaleźć :-)
Zimą były kotlety z fasoli, a teraz pora na kotlety z bobu, póki jeszcze można go dostać :) Dodatkowego smaku dodaje im wyrazista bryndza. Razem z jakąś orzeźwiającą, kwaskowatą surówką (u mnie z młodej kapusty) kotlety smakują super.
Poniżej jedna z propozycji autorstwa Yotama Ottolenghi z moimi modyfikacjami - zamieniłem dostępną w oryginalnym przepisie fetę na gorgonzolę cremoso (łagodniejsza wersja gorgonzoli) a natkę pietruszki na bazylię. Bułkę tartą można zastąpić okruchami czerstwego chleba też. Jeśli chodzi o wino, użyłem Chardonnay i sprawdziło się doskonale. Bardzo przyjemne i niekłopotliwe w przygotowaniu danie.
Pasztet z soczewicy to wyjątkowo wdzięczna potrawa. Mało wysiłku, duży efekt, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki. I jak tu go nie lubić? Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję, bo soczewica ochoczo przejmuje wszystkie smaki i aromaty. To właśnie dlatego zależnie od użytych składników i przypraw za każdym razem otrzymamy inny efekt końcowy.
Szybkie i nieskomplikowanepure z marchewki, dyni i świeżego imbiru. Jeśli lubicie pure to zapewniam, że przypadnie Wam ono do gustu. Zamiast tradycyjnej gotowanej marchewki, spróbujcie przygotować ją w trochę inny sposób.