Pasztet z czerwonej soczewicy

Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z soczewicy to wyjątkowo wdzięczna potrawa. Mało wysiłku, duży efekt, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki. I jak tu go nie lubić? Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję, bo soczewica ochoczo przejmuje wszystkie smaki i aromaty. To właśnie dlatego zależnie od użytych składników i przypraw za każdym razem otrzymamy inny efekt końcowy. Warto pamiętać,że pasztet potrzebuje sporo tłuszczu, jeśli damy go za mało będzie suchy. Poniżej wersja, która bardzo nam zasmakowała. Proporcje spore, na blaszkę 20×30 cm. Jeśli pasztet ma być pieczony w keksówce ilość składników najlepiej zmniejszyć o połowę.

Składniki
  • Czerwona soczewica – 400g
  • Marchew – 4 sztuki ( średnie )
  • Pieczarki – 10 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Suszone grzyby – garść
  • Jajka – 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 8 łyżek
  • Masło – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Curry – 2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 2 łyżeczki
  • Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Tarta bułka do wysypania blaszki
Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół)

2. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach.

3. Soczewicę płuczemy i gotujemy, razem z suszonymi grzybami, w trzech szklankach osolonej wody, aż rozgotuje się na papkę. Odsączamy na sitku z resztek wody.

4. Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy starte pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy, aż odparuje z nich woda i się przyrumienią.

5. Ucieramy w moździerzu przyprawy, wrzucamy je na patelnię i smażymy chwilę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Dodajemy marchewkę, przecier pomidorowy i soczewicę z grzybami. Blendujemy, aż całość będzie dość gładka. Sprawdzamy smak. Powinien być wyrazisty i mocny, po dodaniu jajek i upieczeniu złagodnieje. Wbijamy jajka (po jednym, za każdym razem szybko, ale dokładnie mieszamy masę).

6. Przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po upieczeniu studzimy.


Przepisy z tych kategorii

Obiad na upały: makaron soba w sosie sezamowym

Obiad na upały: makaron soba w…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Jajka zapiekane z grzybami

Jajka zapiekane z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Pierogi ruskie z truflami

Pierogi ruskie z truflami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z grillowaną dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z grillowaną dynią, pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa pieczarkowa na maśle

Zupa pieczarkowa na maśle

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pasztet pieczarkowo-porowy

Pasztet pieczarkowo-porowy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami

Pieczone pałki z kurczaka nadz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem

Duszona wątróbka drobiowa z pi…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smażony schab przekładany pieczarkami i mozzarellą

Smażony schab przekładany piec…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Risotto z botwinką i boczniakami

Risotto z botwinką i boczniaka…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Żytni makaron z kurczakiem i grzybami

Żytni makaron z kurczakiem i g…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pieczarki w śmietanie

Pieczarki w śmietanie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit