Pasztet z czerwonej soczewicy

Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z soczewicy to wyjątkowo wdzięczna potrawa. Mało wysiłku, duży efekt, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki. I jak tu go nie lubić? Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję, bo soczewica ochoczo przejmuje wszystkie smaki i aromaty. To właśnie dlatego zależnie od użytych składników i przypraw za każdym razem otrzymamy inny efekt końcowy. Warto pamiętać,że pasztet potrzebuje sporo tłuszczu, jeśli damy go za mało będzie suchy. Poniżej wersja, która bardzo nam zasmakowała. Proporcje spore, na blaszkę 20×30 cm. Jeśli pasztet ma być pieczony w keksówce ilość składników najlepiej zmniejszyć o połowę.

Składniki
  • Czerwona soczewica – 400g
  • Marchew – 4 sztuki ( średnie )
  • Pieczarki – 10 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Suszone grzyby – garść
  • Jajka – 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 8 łyżek
  • Masło – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Curry – 2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 2 łyżeczki
  • Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Tarta bułka do wysypania blaszki
Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół)

2. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach.

3. Soczewicę płuczemy i gotujemy, razem z suszonymi grzybami, w trzech szklankach osolonej wody, aż rozgotuje się na papkę. Odsączamy na sitku z resztek wody.

4. Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy starte pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy, aż odparuje z nich woda i się przyrumienią.

5. Ucieramy w moździerzu przyprawy, wrzucamy je na patelnię i smażymy chwilę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Dodajemy marchewkę, przecier pomidorowy i soczewicę z grzybami. Blendujemy, aż całość będzie dość gładka. Sprawdzamy smak. Powinien być wyrazisty i mocny, po dodaniu jajek i upieczeniu złagodnieje. Wbijamy jajka (po jednym, za każdym razem szybko, ale dokładnie mieszamy masę).

6. Przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po upieczeniu studzimy.


Przepisy z tych kategorii

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Ciasto toffi
1

Ciasto toffi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem

Tosty z awokado, jajecznicą i…

Dzi Dzi
karmelowy

Pieczone nuggetsy z kurczaka
1

Pieczone nuggetsy z kurczaka

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zapiekane jajko z pomidorami

Zapiekane jajko z pomidorami

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Frittata z serem Camembert

Frittata z serem Camembert

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Przepisy z tych kategorii

Babka marmurkowa
4

Babka marmurkowa

figmara figmara
figowe smaki

Dietetyczny, czekoladowy mus
2

Dietetyczny, czekoladowy mus

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kotleciki z jajek

Kotleciki z jajek

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Zemsta Teściowej
1

Zemsta Teściowej

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Lody babci Uli

Lody babci Uli

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Omlet  z cukinią i czosnkiem

Omlet z cukinią i czosnkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku