Pasztet z czerwonej soczewicy

Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z soczewicy to wyjątkowo wdzięczna potrawa. Mało wysiłku, duży efekt, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki. I jak tu go nie lubić? Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję, bo soczewica ochoczo przejmuje wszystkie smaki i aromaty. To właśnie dlatego zależnie od użytych składników i przypraw za każdym razem otrzymamy inny efekt końcowy. Warto pamiętać,że pasztet potrzebuje sporo tłuszczu, jeśli damy go za mało będzie suchy. Poniżej wersja, która bardzo nam zasmakowała. Proporcje spore, na blaszkę 20×30 cm. Jeśli pasztet ma być pieczony w keksówce ilość składników najlepiej zmniejszyć o połowę.

Składniki
  • Czerwona soczewica – 400g
  • Marchew – 4 sztuki ( średnie )
  • Pieczarki – 10 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Suszone grzyby – garść
  • Jajka – 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 8 łyżek
  • Masło – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Curry – 2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 2 łyżeczki
  • Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Tarta bułka do wysypania blaszki
Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół)

2. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach.

3. Soczewicę płuczemy i gotujemy, razem z suszonymi grzybami, w trzech szklankach osolonej wody, aż rozgotuje się na papkę. Odsączamy na sitku z resztek wody.

4. Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy starte pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy, aż odparuje z nich woda i się przyrumienią.

5. Ucieramy w moździerzu przyprawy, wrzucamy je na patelnię i smażymy chwilę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Dodajemy marchewkę, przecier pomidorowy i soczewicę z grzybami. Blendujemy, aż całość będzie dość gładka. Sprawdzamy smak. Powinien być wyrazisty i mocny, po dodaniu jajek i upieczeniu złagodnieje. Wbijamy jajka (po jednym, za każdym razem szybko, ale dokładnie mieszamy masę).

6. Przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po upieczeniu studzimy.


Przepisy z tych kategorii

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym

Śledzie w sosie miodowo-muszta…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z kurczaka

Zupa krem z kurczaka

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciastka świąteczne laski (candy canes cookies)

Ciastka świąteczne laski (cand…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą

Zielony keks z żurawiną i biał…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem

Pierś kaczki z chrupiącą skórk…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Śledzie pod pierzynką
1

Śledzie pod pierzynką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Doskonały biszkopt
2

Doskonały biszkopt

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem
1

Sałatka makaronowa z brokułami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Chlebek cukiniowy z orzechami
1

Chlebek cukiniowy z orzechami

Kaś Kaś
Bake&Taste

Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Napoleon - przepyszny rosyjski tort

Napoleon - przepyszny rosyjski…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!