Pasztet z czerwonej soczewicy

Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z soczewicy to wyjątkowo wdzięczna potrawa. Mało wysiłku, duży efekt, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki. I jak tu go nie lubić? Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję, bo soczewica ochoczo przejmuje wszystkie smaki i aromaty. To właśnie dlatego zależnie od użytych składników i przypraw za każdym razem otrzymamy inny efekt końcowy. Warto pamiętać,że pasztet potrzebuje sporo tłuszczu, jeśli damy go za mało będzie suchy. Poniżej wersja, która bardzo nam zasmakowała. Proporcje spore, na blaszkę 20×30 cm. Jeśli pasztet ma być pieczony w keksówce ilość składników najlepiej zmniejszyć o połowę.

Składniki
  • Czerwona soczewica – 400g
  • Marchew – 4 sztuki ( średnie )
  • Pieczarki – 10 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Suszone grzyby – garść
  • Jajka – 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 8 łyżek
  • Masło – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Curry – 2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 2 łyżeczki
  • Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Tarta bułka do wysypania blaszki
Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół)

2. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach.

3. Soczewicę płuczemy i gotujemy, razem z suszonymi grzybami, w trzech szklankach osolonej wody, aż rozgotuje się na papkę. Odsączamy na sitku z resztek wody.

4. Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy starte pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy, aż odparuje z nich woda i się przyrumienią.

5. Ucieramy w moździerzu przyprawy, wrzucamy je na patelnię i smażymy chwilę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Dodajemy marchewkę, przecier pomidorowy i soczewicę z grzybami. Blendujemy, aż całość będzie dość gładka. Sprawdzamy smak. Powinien być wyrazisty i mocny, po dodaniu jajek i upieczeniu złagodnieje. Wbijamy jajka (po jednym, za każdym razem szybko, ale dokładnie mieszamy masę).

6. Przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po upieczeniu studzimy.


Przepisy z tych kategorii

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Beti Beti
kruche babeczki

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto

Pasztet z wątróbek drobiowych…

Dzi Dzi
karmelowy

Słodko-słone - serowe  ciasteczka na każdą okazję

Słodko-słone - serowe ciastec…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Faworki z krupczatką

Faworki z krupczatką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie
1

Königsberger Klopse - Klopsiki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Miodownik z orzechową wkładką

Miodownik z orzechową wkładką

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą

Meksykańska pikantna potrawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Fasolka po bretońsku na słodko

Fasolka po bretońsku na słodko

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni

Śniadaniowe bułeczki z pestkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Galette z persymoną i burakiem

Galette z persymoną i burakiem

food² food²
Food Square

Zupa porowo-ziemniaczana z chipsami z jarmużu i parmezanem

Zupa porowo-ziemniaczana z chi…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pesto z surowego brokuła

Pesto z surowego brokuła

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit