Pasztet z czerwonej soczewicy

Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z soczewicy to wyjątkowo wdzięczna potrawa. Mało wysiłku, duży efekt, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki. I jak tu go nie lubić? Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję, bo soczewica ochoczo przejmuje wszystkie smaki i aromaty. To właśnie dlatego zależnie od użytych składników i przypraw za każdym razem otrzymamy inny efekt końcowy. Warto pamiętać,że pasztet potrzebuje sporo tłuszczu, jeśli damy go za mało będzie suchy. Poniżej wersja, która bardzo nam zasmakowała. Proporcje spore, na blaszkę 20×30 cm. Jeśli pasztet ma być pieczony w keksówce ilość składników najlepiej zmniejszyć o połowę.

Składniki
  • Czerwona soczewica – 400g
  • Marchew – 4 sztuki ( średnie )
  • Pieczarki – 10 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Suszone grzyby – garść
  • Jajka – 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 8 łyżek
  • Masło – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Curry – 2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 2 łyżeczki
  • Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Tarta bułka do wysypania blaszki
Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół)

2. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach.

3. Soczewicę płuczemy i gotujemy, razem z suszonymi grzybami, w trzech szklankach osolonej wody, aż rozgotuje się na papkę. Odsączamy na sitku z resztek wody.

4. Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy starte pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy, aż odparuje z nich woda i się przyrumienią.

5. Ucieramy w moździerzu przyprawy, wrzucamy je na patelnię i smażymy chwilę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Dodajemy marchewkę, przecier pomidorowy i soczewicę z grzybami. Blendujemy, aż całość będzie dość gładka. Sprawdzamy smak. Powinien być wyrazisty i mocny, po dodaniu jajek i upieczeniu złagodnieje. Wbijamy jajka (po jednym, za każdym razem szybko, ale dokładnie mieszamy masę).

6. Przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po upieczeniu studzimy.


Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym

Pulpeciki w sosie paprykowo-po…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem

Pasta z pieczononego kalafiora…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z boczkiem, cukinią i pestkami dyni w sosie śmietanowym

Makaron z boczkiem, cukinią i…

Beti Beti
kruche babeczki

Sezon na pomidory: Gazpacho z brzoskwiniami

Sezon na pomidory: Gazpacho z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Soczewica z pieczonymi burakami

Soczewica z pieczonymi burakam…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z fasolki szparagowej, awokado i oliwek

Sałatka z fasolki szparagowej,…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Cygański kociołek
2

Cygański kociołek

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Makaron z kurkami i smażonymi kwiatami cukinii

Makaron z kurkami i smażonymi…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sezon na kurki: Zupa kurkowa z groszkiem

Sezon na kurki: Zupa kurkowa z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Policzki wołowe z pieczarkami z wolnowaru

Policzki wołowe z pieczarkami…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą

Gołąbki z kaszą gryczaną, piec…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami
1

Kurczak zapiekany w delikatnym…

Dzi Dzi
karmelowy