Młode marchewki w pikantnej gazurze

Młode marchewki w pikantnej gazurze

Pogoda spłatała mi figla. Zaplanowałam wypad na pobliskie targowisko, a za oknem pada. Zakupy więc będę musiała odłożyć na inny dzień. Może to i lepiej… Żadna znudzona pani za straganem nie spróbuje sprzedać mi brzoskwiń w papierowej torebce. Wiecie, tych ładnych tylko z jednej strony.

Na szczęście mam swoje ulubione miejsca, gdzie nie spotkają mnie takie niespodzianki,, gdzie pomidory są pomidorowe, pęczki koperku obfite i puszyste, a marchewka naprawdę marchewkowa. I taką marchewkę zdobyłam ostatnio. Aż żal było topić ją w rosole.

To danie polubią zwolennicy zdecydowanych i pikantnych smaków. Słodka, intensywnie pomarańczowa marchewka wzbogacona odrobiną czosnku, cynamonu, papryki oraz płatków chili. Ja nie potrzebowałam już nic więcej.

Zdjęcie - Młode marchewki w pikantnej glazurze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok 300g młodej, drobnej marchwi
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2-1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • natka pietruszki do posypania
  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę umyłam i ostrożnie obrałam. Obgotowałam w osolonym wrzątku przez 5-10 minut. Powinna być miękka, ale wciąż jędrna. Po ugotowaniu wyjęłam z wody. Każdą marchewkę przekroiłam wzdłuż na pół.
  • Na dużej patelni podsmażyłam posiekany czosnek uważając, by się nie przypalił.
  • Dodałam marchewkę i oprószyłam cukrem. Podsmażałam kilka minut, aż cukier się rozpuścił i zaczął lekko karmelizować.
  • Doprawiłam cynamonem, papryką, sokiem z cytryny i solą do smaku.
  • Zestawiłam z ognia i oprószyłam płatkami chili oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Zdjęcie - Młode marchewki w pikantnej glazurze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów