Bardzo prosta i szybka sałatka pasująca do wszystkiego. Rewelacyjna na ciepło, ale równie smaczna na zimno. Brukselka, podprażone pestki słoneczniki i miodowo-musztardowy dressing. Pychota i do tego lekka i zdrowa :)
To bardzo lekkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek np. na kolację. Doskonale komponuje się też jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs z drobiu oraz rybą.
Jeden z bardzo ciekawych pomysłów na wykorzystanie białej rzodkwi znalazłam na blogu Karoliny. Plastry rzodkwi smaży się na patelni wraz z sosem sojowym i cukrem, co faktycznie może budzić lekkie skojarzenia ze stekami ;)
Zacznę od tego, że nie znoszę selera, nie toleruje jego smaku ani zapachu … ale temu pasztetowi nie mogę się oprzeć. Pierwszy raz spróbowałam go pod koniec ubiegłego roku i tak wbił mi się w pamięć, że nie mogłam o nim zapomnieć i musiałam go upiec. Długo szukałam przepisu, który pasowałby do moich wspomnień smakowych dotyczących tego dania.
W powietrzu jakby czuć przedwiośnie ale gdzieniegdzie jeszcze sporo śniegu leży dlatego na pożegnanie tej kwietniowej zimy kapustka kiszona z kminkiem i odrobiną słodkiej marchewki. Bardzo dobrze smakuje z żeberkami duszonymi w piwie lub po prostu ze świeżym wiejskim chlebem z masłem.
Te pieczone, wegetariańskie kotleciki wszystkim nam bardzo smakowały. Niestety, nie miałam w domu masła orzechowego, więc go tym razem nie dodałam, ale koniecznie muszę zrobić to danie ponownie z udziałem tego składnika, bo strasznie ciekawa jestem, jak taki sos będzie smakował.
Taka tortilla świetnie sprawdza się jako danie piknikowe. Wystarczy wziąć ze sobą kilka pszennych placków, do pojemników spakować warzywa, wcześniej usmażone kotleciki i ulubiony sos (czosnkowy lub np. z dodatkiem awokado).
W poszukiwaniu nowych smaków zwiedzamy okolice kuchni indyjskiej. pierwszy smak to wątróbka drobiowa,(...) drugi smak to pieczarki, które, pewnie to już pisałam, nie należą do grona moich ulubionych grzybów, ale spodobał mi się zestaw przypraw w przepisie
Lekko zmodyfikowałam przepis, zrobiłam, spróbowałam... wyszło pysznie i zobaczcie jak wygląda... czy to nie jest przerażające? ;-) Wygląda jak salami...
Trochę inne placki ziemniaczane – takie „na bogato”, z poszatkowaną młodą kapustą i kiełbasą. Bardzo smaczne, sycące no i tanie ;) W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z kiełbasy, oczywiście.