Ciecierzyca w sosie mole poblano
Jakiś czas temu przedstawiałam Wam kurczaka w sosie mole poblano (tutaj przepis). Danie podpatrzone u Kingi na IV półfinale BlogerChefa, zachwyciło mnie totalnie. Kiedy robiłam je sama zostało mi trochę sosu, który postanowiłam wykorzystać do skomponowania dania z ciecierzycą. Bardzo mi posmakowało takie zestawienie.
Wtedy wykorzystałam resztkę sosu, dzisiaj przygotowana od podstaw ciecierzyca w pikantnym, aromatycznym sosie z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Chciałam Wam również przypomnieć o mojej ciecierzycowej akcji, którą organizuję na Durszlaku i Mikserze.
Ciecierzyca w sosie mole poblano
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli (można dodać ich znacznie więcej)
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1/4 szklanki soku pomidorowego lub świeży pomidory
- 1/2 szklanka bulionu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 4 dkg gorzkiej (minimum 70%) czekolady
- mielone: cynamon, kolendra i goździki do smaku
Warzywa oczyścić. Czosnek i papryczki drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przygotowane warzywa, oprószyć solą i chwilę smażyć mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli.
Dodać masło orzechowe, migdały oraz rodzynki i znowu chwilę smażyć. Wlać sok pomidorowy (lub pokrojone pomidory), gotować, a gdy się zredukuje wlać bulion, zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Wszystko zmiksować na gładki sos. Dodać drobno połamaną czekoladę, doprawić mielonym cynamonem, goździkami i solą.
Do sosu dodać ciecierzycę, gotować na wolnym ogniu kilka minut aby smaki się przegryzły. Jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody, jeśli będzie zbyt rzadki trzeba trochę dłużej gotować, aby go zredukować.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: