Puree z marchewki, dyni i imbiru
Szybkie i nieskomplikowane
pure z marchewki, dyni i świeżego imbiru. Jeśli lubicie pure to zapewniam ,że przypadnie Wam ono do gustu. Zamiast tradycyjnej gotowanej marchewki, spróbujcie przygotować ją w trochę inny sposób. Korzystając,że jest sezon na dynię, wykorzystałam ją i polecam. A ostrość i intensywność smaku świeżego imbiru podkreśli charakter dania. Kolorowo i zdrowo!
Składniki:
- 3-4 szt. większych marchewek
- około 100-200g dyni
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- łyżka masła
- pół łyżeczki cukru
- pieprz i sól do smaku
- szklanka wody
Marchewkę pokroiłam w plasterki. Przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Gotowałam około 5-7 minut.
Dynię i imbir również pokroiłam na mniejsze kawałki.
Dodałam je do marchewki.
Gotowałam aż wszystkie składniki były miękkie.
Dodałam masło, przyprawiłam cukrem, solą i pieprzem. Zmiksowałam na pure.
Smacznego!