Bób z marchewką - jarzynka
Młody bób możemy jadać w postaci surowej oraz gotowanej. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B dlatego warto go wkomponować w nasze letnie menu. Dzisiejsza moja propozycja to jarzynka-dodatek do mięs lub samodzielne danie np. na lunch.
http://allegro.pl/kotek-z-drewna-z-zadartym-ogonem-czarny-i3418516675.html
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 3-4 młode marchewki
- 350 g bobu
- 3/4 łyżeczki cukru
- ¾ łyżki soli
- 1 gałązka kopru
- świeżo mielony pieprz
- masło i ewentualnie bułka tarta
Sposób wykonania:
- bób dokładnie płuczemy pod zimną wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody musi być 2 razy więcej niż bobu),
- dodajemy cukier, sól oraz koper, gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem około 15 min,
- po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i zostawiamy na durszlaku do przestygnięcia, następnie obieramy z łupinek,
- marchew obieramy, płuczemy i kroimy w dużą kostkę,
- przekładamy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom marchwi, dodajemy szczyptę soli i dusimy pod przykryciem do miękkości,
- gotową marchew łączymy z bobem, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,
- jarzynkę polewamy stopionym masłem i ewentualnie bułką tartą