Bób z marchewką - jarzynka

Bób z marchewką - jarzynka

Młody bób możemy jadać w postaci surowej oraz gotowanej.  Zawiera mnóstwo witamin z grupy B dlatego warto go wkomponować w nasze letnie menu. Dzisiejsza moja propozycja to jarzynka-dodatek do mięs lub samodzielne danie np. na lunch.

 

Zdjęcie - Bób z marchewką - jarzynka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 http://allegro.pl/kotek-z-drewna-z-zadartym-ogonem-czarny-i3418516675.html

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  40 min.

Stopień trudności –  łatwy



Składniki:

  • 3-4 młode marchewki
  • 350 g bobu
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • ¾ łyżki soli
  • 1 gałązka kopru
  • świeżo mielony pieprz
  • masło i ewentualnie bułka tarta

 

Zdjęcie - Bób z marchewką - jarzynka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. bób dokładnie płuczemy pod zimną wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody musi być 2 razy więcej niż bobu),
  2. dodajemy cukier, sól oraz koper, gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem około 15 min,
  3. po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i zostawiamy na durszlaku do przestygnięcia, następnie obieramy z łupinek,
  4. marchew obieramy, płuczemy i kroimy w dużą kostkę,
  5. przekładamy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom marchwi, dodajemy szczyptę soli i dusimy pod przykryciem do miękkości,
  6. gotową marchew łączymy z bobem, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,
  7. jarzynkę polewamy stopionym masłem i ewentualnie bułką tartą



Kategorie przepisów