Fenkuł marynowany

Fenkuł czyli koper włoski jest bardzo zdrowym warzywem i do tego bardzo prostym w uprawie, nie rozumiem dlaczego w sklepach każą za niego tyle płacić, rośnie sam i niewiele mu do szczęścia potrzeba a jeden fenkuł podobno pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit. B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.
Zawiera dużo olejku lotnego, o bardzo charakterystycznym anyżowym aromacie - jeśli ktoś nie lubi tego smaku, to powinien jeść fenkuł na ciepło, gubi wówczas ten posmak anyżu -  Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych! A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom.

Dlatego każdy kto ma ogródek powinien na niego trochę miejsca znaleźć :-)
Można wtedy bez problemu zrobić taki marynowany

Zdjęcie - Fenkuł marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

U mnie rośnie sobie tak:

Bulwa zwana cebulą

Zdjęcie - Fenkuł marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i wysoki anyżowy koperek :-)

Zdjęcie - Fenkuł marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można go jeść na surowo, smażonego, gotowanego, jak kto ma ochotę.
Ja wypróbowałam przepis OlgiSmile na marynowany fenkuł, zmieniając go trochę pod siebie.
Fenkuł dzięki otartej skórki z cytryny ma bardzo cytrynowy, orzeźwiający smak.

Składniki:

- 3 bulwy fenkułu,
- skóra otarta z 2 cytryn,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny (jeśli jest mało soczysta to z dwóch),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50 ml oleju rzepakowego (nierafinowanego),
- świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:

Przygotowanie nie jest skomplikowane, tylko z jedzeniem trzeba trochę poczekać bo całość musi postać w lodówce ok 4 h.
Fenkuł kroimy w cienkie plastry wzdłuż (tak żeby się trzymały), mieszamy ze sobą pozostałe składniki na gładki sos, wrzucamy do niego fenkuł i dokładnie mieszamy ręką tak żeby się pokrył cały sosem.
Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, później jemy jak nam wygodnie, na kanapkach w sałatkach lub solo.

Zdjęcie - Fenkuł marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fenkuł marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

 

Przepisy z tych kategorii

Kiszone patisony
1

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Piklowane marchewki z kminem rzymskim
1

Piklowane marchewki z kminem r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Konfitura z czerwonej cebuli
1

Konfitura z czerwonej cebuli

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kiszona marchewka
2

Kiszona marchewka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kalafiory pasteryzowane w zalewie
2

Kalafiory pasteryzowane w zale…

aronia aronia
Wiem co jem

Fasolka szparagowa w słoikach - zimowe zapasy
2

Fasolka szparagowa w słoikach…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit