Alu kofta
Po niesamowicie długiej przerwie chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na kofty z bardzo aromatycznym sosem. Kofty to smażone warzywne kuleczki z dodatkiem mąki z ciecierzycy - bardzo specyficznej w smaku. W mojej rodzinie nie każdy lubi jej posmak, więc często zastępuję ją mąką tortową. Przepis ten wypatrzyłam kiedyś w "Pytaniu na śniadanie".
Alu kofta
Składniki:
- 1000 ml pomidorów z puszki
- olej
- masło (najlepiej ghe)
- 2 łyżki świeżego tartego imbiru
- duża suszona papryczka chili
- łyżka kminu rzymskiego
- 1,5 łyżki kurkumy
- sól
- 5 ziemniaków
- 1/2 kalafiora
- 1/2 szklanki mąki z grochu (ew. zwykłej)
- doniczka kolendry
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżki czarnego mielonego pieprzu
- duży jogurt grecki, bałkański lub śródziemnomorski
- olej do smażenia
Sos:
W rondlu rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Na tłuszcz rzucić starty imbir, pokruszoną papryczkę chili, kumin i kurkumę. Smażyć mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wlać pomidory, dodać łyżkę soli, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić ok. 20 minut, mieszając co kilka. Po tym czasie wymieszać z jogurtem i pogotować 2 minuty.
Kofty:
obrać ziemniaki, kalafior zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa połączyć z mąką, kępą posiekanej kolendry, garam masalą, pieprzem i solą. Wyrabiać przez kilka minut, po czym zrobić 20-30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Smażyć je w głębokim tłuszczu, po kilka sztuk przez 4-5 minut, aż będą złotobrązowe i kruche. Gotowe kulki wyłożyć na półmisek, zalać gorącym sosem i posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego!