Młoda kapusta z masłem musztardowym
Wczoraj wracając z pracy zastanawiałam się co zrobić na obiad. Nie miałam kompletnie pomysłu ani specjalnej ochoty na gotowanie. Ale przechodząc obok warzywniaka mój wzrok padł na wystawioną na zewnątrz młodą kapustę. I to było to. O razu wiedziałam co zrobię. Uwielbiam wszystko z młodej kapusty. Obowiązkowo w sezonie robię bigos oraz kapuśniak. Dzisiejsza kapusta jest prostym, szybkim i bardzo wyrazistym w smaku daniem. Koniecznie z dużą ilością koperku.
Inspiracja: Jamie Olivier
Składniki:
- 500 g młodej kapusty
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- garść posiekanego koperku
Masło zmiksować z musztardą, odrobiną soli i pieprzu. Kapustę obrać z twardych liści, posiekać. Zalać zimną wodą, zagotować. Gotować 5 minut, odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka. Dodać masło. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.
Smacznego:)