Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado)

Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado)

Taka tortilla świetnie sprawdza się jako danie piknikowe. Wystarczy wziąć ze sobą kilka pszennych placków, do pojemników spakować warzywa, wcześniej usmażone kotleciki i ulubiony sos (czosnkowy lub np. z dodatkiem awokado).

Zdjęcie - Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć ja, muszę przyznać, najbardziej lubię taką „kanapkę” jeść na ciepło, podgrzaną np. na grillu.

Zdjęcie - Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do środka możecie dodać warzywa: pomidory, cebulę, ogórki, liście świeżej mięty, a także ser czy kukurydzę. Wszystkie te smaki świetnie będą się ze sobą komponować.

Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado)

Agata, 1 maja 2013

Zdjęcie - Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciecierzycę bardzo dokładnie odsącz z zalewy na sitku, następnie rozłóż na papierowym ręczniku i usuń całą pozostałą wilgoć.

Zmiksuj na gładką pastę, dodaj przyprawy, posiekaną kolendrę, zmiażdżony czosnek i mąkę.

Z masy formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Kategorie przepisów