Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado)
Taka tortilla świetnie sprawdza się jako danie piknikowe. Wystarczy wziąć ze sobą kilka pszennych placków, do pojemników spakować warzywa, wcześniej usmażone kotleciki i ulubiony sos (czosnkowy lub np. z dodatkiem awokado).
Choć ja, muszę przyznać, najbardziej lubię taką „kanapkę” jeść na ciepło, podgrzaną np. na grillu.
Do środka możecie dodać warzywa: pomidory, cebulę, ogórki, liście świeżej mięty, a także ser czy kukurydzę. Wszystkie te smaki świetnie będą się ze sobą komponować.
Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado) Składniki- tortilla - 1 opakowanie (4 sztuki)
- ciecierzyca - 1 puszka
- mąka pszenna - 3 łyżki
- kumin - 1/2 łyżeczki, mielony
- kolendra - 1/2 łyżeczki, mielona
- czosnek - 1 ząbek
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kolendra - 2 łyżki, siekane listki
- olej - do smażenia
- mieszanka sałat - 1 opakowanie
- ogórek - 1 szt, długi
- sos z awokado
- awokado - 1 szt
- jogurt grecki - 3 łyżki
- sok z limonki - ok. 1 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz - do smaku
Ciecierzycę bardzo dokładnie odsącz z zalewy na sitku, następnie rozłóż na papierowym ręczniku i usuń całą pozostałą wilgoć.
Zmiksuj na gładką pastę, dodaj przyprawy, posiekaną kolendrę, zmiażdżony czosnek i mąkę.
Z masy formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.