Kapusta pekińska z rzodkiewką w sosie jogurtowo ogórkowym
To bardzo lekkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek np. na kolację. Doskonale komponuje się też jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs z drobiu oraz rybą. Świetnie smakuje z bagietką czosnkową ale można wykorzystać taką sałatkę również do przygotowania domowej wersji Mcchickena. Nie będę dalej wymyślać bo jestem przekonana, że Wy najlepiej wiecie z czym lubicie najbardziej takie rzeczy. Pozdrawiam ciepło. :)
Ilość porcji – 2-3
Czas wykonania – 15 min.
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- ½ kapusty pekińskiej
- ½ ogórka świeżego ze skórką
- kilka rzodkiewek
- ½ pęczka posiekanej natki koperku
- 1 mały kubek, gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
Sposób wykonania:
- kapustę szatkujemy,
- ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- rzodkiewki kroimy w półtalarki,
- kapustę i rzodkiewkę wrzucamy do miseczki,
- do drugiej wkładamy starte ogórki, dodajemy pozostałe składniki: jogurt, koperek, sok z cytryny, oliwę, cukier oraz sól, mieszamy i odstawiamy na 15 min. żeby smaki się "przegryzły",
- po tym czasie sos łączymy z kapustą i rzodkiewką,
- podajemy jako samodzielne danie z bagietką czosnkową lub jako dodatek do mięs i ryb.