Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem

Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem

W powietrzu jakby czuć przedwiośnie ale gdzieniegdzie jeszcze sporo śniegu leży
dlatego na pożegnanie tej kwietniowej zimy kapustka kiszona z kminkiem i odrobiną słodkiej marchewki. Bardzo dobrze smakuje z żeberkami duszonymi w
piwie lub po prostu ze świeżym wiejskim chlebem z masłem.

 

Zdjęcie - Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  70 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1 średnia marchewka starta na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 duża cebula posiekana w kosteczkę
  • 1 łyżka smalcu
  • 300 ml rosołu
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

 

 Sposób wykonania:

  1. do garnka o grubym dnie wkładamy smalec, kiedy się roztopi, wrzucamy cebulę, smażymy chwilę,
  2. następnie dodajemy kapustę, marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy rosołem,
  3. całość dusimy pod przykryciem około 30 min. ( od czasu do czasu mieszamy),
  4. po 30 min. dodajemy kminek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze około 20 do 30 min aż kapusta będzie miękka.

 

Inne propozycje:

Zdjęcie - Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Kapusta zasmażana

Zdjęcie - Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem



Kategorie przepisów