Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem
W powietrzu jakby czuć przedwiośnie ale gdzieniegdzie jeszcze sporo śniegu leży
dlatego na pożegnanie tej kwietniowej zimy kapustka kiszona z kminkiem i odrobiną słodkiej marchewki. Bardzo dobrze smakuje z żeberkami duszonymi w
piwie lub po prostu ze świeżym wiejskim chlebem z masłem.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 1 średnia marchewka starta na grubych oczkach
- 1 łyżeczka kminku
- 1 duża cebula posiekana w kosteczkę
- 1 łyżka smalcu
- 300 ml rosołu
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz świeżo mielony
Sposób wykonania:
- do garnka o grubym dnie wkładamy smalec, kiedy się roztopi, wrzucamy cebulę, smażymy chwilę,
- następnie dodajemy kapustę, marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy rosołem,
- całość dusimy pod przykryciem około 30 min. ( od czasu do czasu mieszamy),
- po 30 min. dodajemy kminek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze około 20 do 30 min aż kapusta będzie miękka.
Inne propozycje:
Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem