"Steki" z białej rzodkwi

Biała rzodkiew to w Japonii jedno z najpopularniejszych warzyw, które można przygotować na wiele sposobów. W Polsce wykorzystywana jest przede wszystkim do surówek. Na szczęście teraz kupić ją można w niemal każdym warzywniaku :)
Jeden z bardzo ciekawych pomysłów na wykorzystanie białej rzodkwi znalazłam na blogu Karoliny. Plastry rzodkwi smaży się na patelni wraz z sosem sojowym i cukrem, co faktycznie może budzić lekkie skojarzenia ze stekami ;) Karolina smażyła je na oleju sezamowym, co mnie lekko zdziwiło, bo olej sezamowy ma bardzo niską temperaturę dymienia i nie powinno się na nim smażyć. Ale może w Japonii mają jakiś inny rodzaj tego oleju? W każdym razie ja użyłam oleju rzepakowego do smażenia, a na koniec gotowe „steki” skropiłam odrobiną oleju sezamowego, co nadało im charakterystyczny aromat.
Tak przygotowana rzodkiew sama w sobie może być przekąską lub dodatkiem do obiadu. Ja podałam ją jako dodatek do Kurczaka w sosie miso-musztardowym.

Zdjęcie - "Steki" z białej rzodkwi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
“STEKI” Z BIAŁEJ RZODKWI
1 biała rzodkiew,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki cukru,
olej do smażenia,
kilka kropli oleju słonecznikowego

Rzodkiew obrać, umyć i pokroić w ok. 0,5 cm plastry.
Sos sojowy wymieszać z cukrem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć rzodkiew z obu stron. Gdy lekko zmięknie, dodać sos sojowy z cukrem i smażyć do momentu, aż rzodkiew przejdzie sosem i będzie miała złotobrązowy kolor. Gotowe :)


Zdjęcie - "Steki" z białej rzodkwi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Linguine z fenkułem

Linguine z fenkułem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Leczo wegańskie z soczewicą i cukinią

Leczo wegańskie z soczewicą i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Prowansalska soupe au pistou

Prowansalska soupe au pistou

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Frytki z młodych ziemniaków i batatów

Frytki z młodych ziemniaków i …

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Chłodnik z ogórkami i awokado

Chłodnik z ogórkami i awokado

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami

Gyros z kalafiora w domowych w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Koktajl z buraka i malin
1

Koktajl z buraka i malin

food² food²
Food Square

Gulasz z chorizo i kapustą

Gulasz z chorizo i kapustą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym

Paluszki ziemniaczano-rybne z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa serowo – cebulowa
1

Zupa serowo – cebulowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pikle ogórkowe z lodówki. Na lato!
1

Pikle ogórkowe z lodówki. Na l…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zapiekanka z cukinią
1

Zapiekanka z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food