"Steki" z białej rzodkwi

Biała rzodkiew to w Japonii jedno z najpopularniejszych warzyw, które można przygotować na wiele sposobów. W Polsce wykorzystywana jest przede wszystkim do surówek. Na szczęście teraz kupić ją można w niemal każdym warzywniaku :)
Jeden z bardzo ciekawych pomysłów na wykorzystanie białej rzodkwi znalazłam na blogu Karoliny. Plastry rzodkwi smaży się na patelni wraz z sosem sojowym i cukrem, co faktycznie może budzić lekkie skojarzenia ze stekami ;) Karolina smażyła je na oleju sezamowym, co mnie lekko zdziwiło, bo olej sezamowy ma bardzo niską temperaturę dymienia i nie powinno się na nim smażyć. Ale może w Japonii mają jakiś inny rodzaj tego oleju? W każdym razie ja użyłam oleju rzepakowego do smażenia, a na koniec gotowe „steki” skropiłam odrobiną oleju sezamowego, co nadało im charakterystyczny aromat.
Tak przygotowana rzodkiew sama w sobie może być przekąską lub dodatkiem do obiadu. Ja podałam ją jako dodatek do Kurczaka w sosie miso-musztardowym.

Zdjęcie - "Steki" z białej rzodkwi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
“STEKI” Z BIAŁEJ RZODKWI
1 biała rzodkiew,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki cukru,
olej do smażenia,
kilka kropli oleju słonecznikowego

Rzodkiew obrać, umyć i pokroić w ok. 0,5 cm plastry.
Sos sojowy wymieszać z cukrem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć rzodkiew z obu stron. Gdy lekko zmięknie, dodać sos sojowy z cukrem i smażyć do momentu, aż rzodkiew przejdzie sosem i będzie miała złotobrązowy kolor. Gotowe :)


Zdjęcie - "Steki" z białej rzodkwi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krem z marchewki i batata
1

Krem z marchewki i batata

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Knedle serowe ze śliwkami

Knedle serowe ze śliwkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
2

Pasta z ciecierzycy i suszonyc…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami

Bakłażany pieczone z soczewicą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Złociste placki z cukinii i sera
4

Złociste placki z cukinii i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa krem z buraków ze śliwkami
2

Zupa krem z buraków ze śliwkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Soczewica z miso i szpinakiem
1

Soczewica z miso i szpinakiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tajlandia - Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą (Som Tam)
1

Tajlandia - Oszukana sałatka z…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Placki z dyni z fetą i koperkiem
2

Placki z dyni z fetą i koperki…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta z pieczonych warzyw Agnieszki Maciąg
2

Pasta z pieczonych warzyw Agni…

Beti Beti
kruche babeczki

Gulasz z pieczarkami, bakłażanem i cukinią bez mięsa
1

Gulasz z pieczarkami, bakłażan…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Vege kotleciki jaglane z dynią
1

Vege kotleciki jaglane z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny