Sałatka z brukselki
Bardzo prosta i szybka sałatka pasująca do wszystkiego. Rewelacyjna na ciepło, ale równie smaczna na zimno. Brukselka, podprażone pestki słoneczniki i miodowo-musztardowy dressing. Pychota i do tego lekka i zdrowa :)
SKŁADNIKI:
0,5 kg brukselki
3 łyżki pestek słonecznika
dressing: 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżka octu winnego, 1/2 łyżeczki miodu, 4 łyżki oliwy
Brukselkę ugotuj, by była lekko twardawa - około 10 minut. Odcedź i przestudź.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
W szklance umieść miód, musztardę i ocet i dokładnie rozmieszaj. Dolej oliwę cały czas mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
Brukselkę przełóż na talerz, polej dressingiem i posyp pestkami słonecznika.
SMACZNEGO :)