Placki z młodej kapusty i ziemniaków

Placki z młodej kapusty i ziemniaków

Trochę inne placki ziemniaczane – takie „na bogato”, z poszatkowaną młodą kapustą i kiełbasą. Bardzo smaczne, sycące no i tanie ;) W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z kiełbasy, oczywiście.

Zdjęcie - Placki z młodej kapusty i ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY I ZIEMNIAKÓW
(2-3 porcje)
1/3 główki młodej kapusty,
2 duże ziemniaki,
2 jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
ewentualnie 1 łyżka mąki pszennej,
1 kiełbaska śląska (lub inna),
½ cebuli,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
słodka papryka w proszku,
zioła prowansalskie,
olej do smażenia

Kapustę drobno poszatkować, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Cebulkę i natkę drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć. Włożyć do miski, dodać cebulę, kiełbasę, natkę, jajka i odciśniętą kapustę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ewentualnie pszenną, jeżeli ciasto jest za rzadkie. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron placki. Usmażone kłaść na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Podawać z ketchupem albo sosem pieczarkowym.


(przepis znaleziony tutaj, z moimi modyfikacjami)


Zdjęcie - Placki z młodej kapusty i ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z młodej kapusty i ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów