Cykoria jest warzywem zdecydowanie niedocenianym ze względu na gorzki smak, który nie wszystkim odpowiada. Ma jednak sporo zalet - przede wszystkim dobrze wpływa na trawienie, a przyrządzać ją można na wiele sposobów.
Nie wiem skąd pochodzi ten przepis, ale jadłam to danie u znajomych. Ponoć tak w Etiopii podaje się soczewicę. Jeśli tak smakowała miska soczewicy, za którą Ezaw sprzedał swoje pierworództwo, to ja się mu nie dziwię.
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, z pewnością oryginalna i całkiem smaczna. Przepis znalazłam na blogu Czerwień i błękit i przez gapiostwo lekko zmodyfikowałam - zamiast 200g groszku, wsypałam cała paczkę 450g, ale nic to! Tyle tylko, że mnóstwo jej wyszło. A kto chce może jeszcze dorzucić ze dwa jajka dodatkowo, na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.
Kuchnia chińska zawsze mi się podobała ale ostatnio wciąga mnie coraz bardziej. Wczoraj na kolację zrobiłam lekką jarzynkę z cukinii w sosie słodko - ostrym. Taką cukinię można podać do ryżu, albo makaronu ryżowego, bardzo dobrze smakuje.
Krwawnik pospolity swoją nazwę zawdzięcza silnemu działaniu przecikrwotocznemu, ale działa równieża przeciwapalnie, bakteriostatycznie, rozkurczowo i pobudza trawienie. W smaku jest dość specyficzny, gorzkawy, ale nie smakuje podobnie jak mniszek, zupełnie inaczej, z pewnością nie zasmakuje każdemu.
Powracam z utęsknieniem do minionego już sezonu szparagowego. W tym roku szparagi serwowałam niewiele razy (...) raz w postaci keksu jajeczno-warzywnego. Smaczny na ciepło, o wiele lepszy na zimno, podawałam na kanapkach i samodzielnie jako przystawkę.
Sięgnęłam po te urocze warzywo w (...) formie, prostego risotto. Jak się okazało połączenie buraków z ryżem niczego im nie ujmuje, stają się jedynie bardziej sycące, co dla mnie jest plusem. Zapraszam na pięknie karminowe, pyszne, proste jadło:)
Pieczony kalafior chodził za mną od momentu, kiedy zobaczyłam ten wpis u Jadłonomii. Wszystkie moje zmysły zostały skierowane na to warzywo. Zakupiłam je zatem przy okazji większych zakupów i schowałam do lodówki, nie wiedząc co z nim jeszcze zrobię. W końcu wylądował w piekarniku w równie doborowym towarzystwie. Zerknijcie, co działo się z nim dalej.
Lubię taki stan przejścia między latem a jesienią. To czas kiedy na straganach pojawia się coraz więcej smacznych rzeczy. A dla mnie to taki trochę cebulowy czas. A cebulę odkrywam na nowo! Dziś na tapecie ta czerwona odmiana. Przygotowałam od dawna planowaną konfiturę z czerwonej cebuli. To niesamowite, że z kilku prostych składników można wyczarować tak złożony i wyrafinowany smak...
Chciałabym Wam przypomnieć czerwoną kapustkę z malinami. Utarło się, że pojawia się ona na naszym stole na urodzinowym obiedzie mojej Mamy. Jest z nią trochę roboty, ale naprawdę warto.
Podana na spotkaniu surówka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem.
Mini kotleciki dyniowe z serem, to doskonałe połączenie z serem mozzarella lub topionym gouda - wprost rozpływają się w ustach można podać z sosem pieczarkowym lub curry. Polecam :-)