Keks ze szparagami
Powracam z utęsknieniem do minionego już sezonu szparagowego. W tym roku szparagi serwowałam niewiele razy, kilka wg sprawdzonych przepisów min, na pizze ze szparagami, oraz raz w postaci keksu jajeczno-warzywnego. Smaczny na ciepło, o wiele lepszy na zimno, podawałam na kanapkach i samodzielnie jako przystawkę. Z tej racji, że szparagi w Polsce są już raczej nieosiągalne podpowiadam, że keskik można zrobić również z innymi warzywami takimi jak papryka, pieczarki, suszone pomidory, oliwki itp.
Keks ze szparagami*:
- ½ kg zielonych szparagów, z usuniętymi twardymi końcówkami, odgotowanymi na parze przez 10 min
- 1 cebula dymka, drobno posiekana
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 200 ml śmietany
- 6 jajek
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę dymkę ok 5 min. Podsmażoną cebulkę przekładam do miski, dodaję serek, śmietanę i jajka, miksuję wszystko na gładką masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Szparagi układam w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, zalewam je mają jajeczną. Piekę w kąpieli wodnej w 180 st ok 40 min, do czasu aż masa zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Podaję na ciepło lub zimno.
Smacznego
* Przepis pochodzi z gazety 'Moje gotowanie'.