Mini kotleciki dyniowe z serem
Mini kotleciki dyniowe z serem, to doskonałe połączenie z serem mozzarella lub topionym gouda - wprost rozpływają się w ustach można podać z sosem pieczarkowym lub curry. Polecam :-)
Na 20 mini kotlecików
- 250 g upieczonej dyni
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- garść posiekanej natki pietruszki
- ser mozzarella
- 3 plasterki setka topionego tego typu
- olej do smażenia
Zmielić ziemniaki wraz z upieczoną dynią, doprawić solą , pieprzem, kurkumą oraz zmiażdżonym czosnkiem - całość wymieszać z posiekaną natką. Na końcu wbić jajko oraz dodać bułki tartej i połączyć składniki. Całą masę podzielić na małe kotleciki w każdym zrobić małe wgłębienie włożyć kosteczkę mozzarelli lub topionego( każdy plasterek dzielimy na trzy i zwijamy paseczek) i zamknąć tak aby nie było widać nadzienia. Tak przygotowane kotlecik obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego