Surówka z cykorii
Cykoria jest warzywem zdecydowanie niedocenianym ze względu na gorzki smak, który nie wszystkim odpowiada. Ma jednak sporo zalet - przede wszystkim dobrze wpływa na trawienie, a przyrządzać ją można na wiele sposobów.
Składniki:
2 kolby cykorii
1 marchewka
1 świeży ogórek
1 pomarańcza
Na dressing:
4 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, czosnek
po szczypcie dowolnych ziół (ja użyłam estragonu, bazylii i tymianku)
Cykorię posiekaj, ogórek i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę obierz ze skórki i ostrym nożem wykrój białą błonkę, a następnie pokrój w kostkę. Jeżeli wycieknie sok, najlepiej użyć go do dressingu.
Aby przygotować dressing, dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Polej sałatkę i odstaw na 15 minut, następnie podawaj.