Surówka z cykorii

Surówka z cykorii

Cykoria jest warzywem zdecydowanie niedocenianym ze względu na gorzki smak, który nie wszystkim odpowiada. Ma jednak sporo zalet - przede wszystkim dobrze wpływa na trawienie, a przyrządzać ją można na wiele sposobów.

Składniki:

2 kolby cykorii

1 marchewka

1 świeży ogórek

1 pomarańcza

Na dressing:

4 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz, czosnek

po szczypcie dowolnych ziół (ja użyłam estragonu, bazylii i tymianku)

Cykorię posiekaj, ogórek i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę obierz ze skórki i ostrym nożem wykrój białą błonkę, a następnie pokrój w kostkę. Jeżeli wycieknie sok, najlepiej użyć go do dressingu.

Aby przygotować dressing, dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Polej sałatkę i odstaw na 15 minut, następnie podawaj.

Zdjęcie - Surówka z cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów