Spaghetti z bakłażanem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
przepis:
1 mały bakłażan
1 ząbek czosnku
3 płaty pomidora suszonego
10 dag mozzarelli
sól, pieprz
1/2 łyżeczki płatków chili
listki bazylii
olej
20 dag spaghetti
Pomidory sparzyć gorącą wodą, a następnie pokroić w drobne paseczki.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
Bakłażan umyć pokroić na jedno centymetrowe plastry.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim na złoty kolor plastry bakłażana.
Zdjąć je z patelni, pokroić w paski.
Na patelnię wrzucić pomidory, czosnek i bakłażan. Smażyć razem ok 2 min.
Dodać sól, pieprz, płatki chili i odcedzony makaron. Krótko razem podsmażyć, na koniec dodając pokrojoną mozzarellę.
Posypać listkami bazylii.